Jana Čechráková

Prokrastinace – odkládání nepříjemných pracovních úkolů, stres
Blog

Jak se zbavit prokrastinace

Jsem si jista, že každý z vás zná pocit, který zažívá v souvislosti s odkládáním nějakého nepříjemného úkolu. Je to přirozené. Chceme se věnovat příjemným záležitostem, nikoli řešit problémy. Ale často je to v našem životě naopak. A tak přichází na řadu dnešní téma – jak se zbavit prokrastinace.

Prokrastinace – odkládání nepříjemných pracovních úkolů, stres

Co je prokrastinace?

Prokrastinací je označena tendence chronického a výrazného odkládání plnění úkolů a povinností (zvláště těch nepříjemných) na pozdější dobu, odkládání úkolů na ten nejzazší termín apod.

Pozor: nepleťte si však tento pojem s leností. Líný člověk nemá žádné výčitky ze své pasivity! Ten je se svým stavem spokojený. A to je právě to, co je skutečně důležité! Jsou to pocity, které daný člověk prožívá! Prokrastinátor, který se ocitl tváří v tvář nějakému úkolu, který je potřeba udělat, prožívá často silný strach a obavy z toho, že je mu práce nepříjemná a že selže, případně, že nebude tak dobrý, jak by chtěl. Často po úmorném dokončení úkolu na poslední chvíli je fyzicky i emocionálně naprosto vyčerpaný.

Pokud vnímáte své pocity jako omezující či dokonce ohrožující, dochází u vás k trvalému stresu, ztrátě motivace a případně i k depresi.

Prokrastinace je často spjata s profesním životem, s pracovními úkoly a povinnostmi. Ale nemusí tomu být vždy tak. Můžete se stresovat a odkládat návštěvu rodinného příslušníka, se kterým nemáte dobré vztahy, můžete odkládat návštěvu zubního lékaře nebo nějakého chirurgického zásahu, který ve vás vyvolává stres a obavy. A co třeba psaní diplomové práce?

prokrastinace způsobuje stresJak se zbavit prokrastinace? Učiňte prokrastinaci konec.

Mnoho pouček radí, že je vhodné sepsání jednotlivých úkolů a povinností do seznamu, podle kterého budete postupovat a odškrtávat splnění jednoho úkolu po druhém.

Velmi dobrou radou je také stanovování si dílčích cílů. Občas skutečně pomůže pouze zaměřit pozornost např. na nazutí sportovních bot, na přesunutí se před dům a nezabývat se myšlenkami, které vás nutí k hodinovému sportovnímu výkonu, protože přece jste si takový úkol vytyčili! Až budete ve sportovních botách stát před domem, jistě bude váš rozběh mnohem snazší :-).

K tomu všemu je třeba dodat jednu velmi důležitou věc! A tou je dovolení – dovolení sám sobě, že něco nesplním, něco neudělám, něco nezvládnu, že selžu!

K čemu vám bude detailně vypracovaný seznam postupných úkolů, když se budete trápit pocitem viny a selhání, když něco nevyjde. K čemu vám bude zaměření se na dílčí cíle, když „selžete“ ve fázi některého z nich.

Přijměte své emoce, strachy a obavy, které jsou s prokrastinací úzce spojeny.

To, o co tu skutečně jde, jsou vaše pocity a jejich přijetí. Přijměte všechny možnosti! To, že vše, co jste si naplánovali, zvládnete. Ale také to, že vše, co jste si naplánovali, nezvládnete! A přijměte všechny pocity ze selhání, ze zklamání, z toho, že se budete cítit jako nuly, jako naprosto neschopný a nemožný člověk. Prožijte si všechny tyto nepříjemné pocity, které jsou ukryty a zamčeny hluboko ve vás a vyneste je na světlo. Dejte jim možnost, aby se projevily, odžili jste si je, a aby mohly v klidu a pokoji odejít!

A oni skutečně odejdou. Pokud ne, máte v sobě mnoho překážek a bloků, které vám brání v tom, abyste přijali všechny možnosti. S těmito bloky se velmi dobře pracuje a postupně se odstraňují. Teprve potom, až budete v sobě cítit klid a mír ve všech možných variantách, vraťte se ke svým sepsaným úkolům, dílčím cílům apod. Vše vám půjde s lehkostí a radostí.

jak se zbavit prokrastinace

Cítíte se prokrastinací omezeni? Poradím vám, jak se zbavit prokrastinace.

Pokud necítíte, že svůj život zvládáte s lehkostí a radostí, ráda vám pomůžu! Neboť život každého z nás je lehký a radostný, jen my jej přes naše filtry vnímání, strachy, bloky a obavy vidíme jinak! Ve své praxi využívám například kvantovou terapii či metodu EFT.

Poprvé publikováno: 17. 7. 2018