Jana Čechráková

eft terapie a hubnutí – zdravé stravování
Blog

Terapie EFT a zdravý vztah ke stravování

Psychika a hubnutí – vliv emocí na hubnutí

Každý člověk je řízen určitými emočními vzorci, které nás vedou daným směrem. Jinak řečeno, emoce ovládají naše kroky na všech úrovních našeho života, oblast stravování není výjimkou. Psychika a hubnutí spolu velmi úzce souvisí.

Emoční návyky k určitým chutím získáváme již v raném dětství. Když miminko pláče a maminka mu místo láskyplné náruče nabídne dudlík namočený v medu, děťátko si vytváří silný emoční návyk, že pokud se nachází ve vnitřní nepohodě, sladká chuť tuto nepohodu má řešit! Stejné je to v případě, když v obdobné situaci např. u staršího dítěte se nabízí jídlo k utišení pláče či nespokojenosti, nebo když dítě upadne a pláče a maminka mu nabídne bonbonek, který určitě pomůže. Takových a podobných příkladů by se jistě našlo mnoho. A nemusí se jednat jen o domácí prostředí, emoční návyky k určitým chutím potravin získáváme i ve školních jídelnách. Jíme tedy omezený okruh potravin, který máme „naučen“, ale nepřemýšlíme nad tím, jaký tento způsob stravování má dopad na naše tělo.

eft terapie a hubnutí - psychika a hubnutí

A aby toho nebylo málo, emoční bolesti ve vztahu k jídlu můžeme získávat během života i z dalších zdrojů. Obvykle to bývají „nevinná“ slova typu: V naší rodině jsme všichni silní, ani ty nebudeš štíhlá, máme to prostě v rodině! Nebo jsou to skryté obavy a tedy obrana typu: žena nechce být sexuálně přitažlivá pro muže (důvody jsou různé, více či méně komplikované, znásilnění, nechuť sexuálně žít s manželem apod.) či nechuť na sebe upozorňovat. Často se lidé potýkají s omezujícími názory, které je přesvědčují, že zhubnout nemůžou, neboť proces hubnutí je příliš těžký, nebo pokud zhubnou, budou zranitelnější apod. Je důležité si uvědomit, že s čím se vnitřně ztotožníme, to se také v životě projeví. V tomto případě vyšší váhou a zdánlivou nemožností zhubnout či si váhu udržet.

Tyto emoční návyky s námi zůstávají po celý zbytek života, pokud se tedy nerozhodneme s nimi bojovat!

Jak zhubnout?

Pokud se k boji vstříc hubnutí či ke zlepšení vztahu ke stravování odhodláme, tak kde začít?

1. Odstranit špatné emoční návyky a emoční bolesti ve vztahu k jídlu

  • EFT terapie (hubnutí, strach z jídla, pocit viny aj.)

2. Seznámit se s obecnými základy racionální stravy

  • makrosložky stravy (definice, druhy, zastoupení ve stravě) – tuky, sacharidy, bílkoviny
  • správný počet porcí (je nutné zajistit dostatečný časový prostor mezi porcemi)
  • vhodný přísun tekutin (ideální je čistá voda)
  • energetické tendence stravy (rovnováha mezi uvolňující a zpevňující tendencí jednotlivých potravin)
  • acidobazická rovnováha (v celkovém součtu denního příjmu by neměly ve stravě převažovat takové potraviny, které jsou příliš kyselinotvorné)
  • termický efekt (respektování střídání 4 ročních období, některé potraviny mají na náš organismus chladivý efekt, jiné zase zahřívají)
  • cukr (omezení rafinovaného cukru a celkově dbát na celkovou výši glykemického indexu stravy)
  • sůl (dbát na konzumaci přirozeného množství soli a využití jiného koření)
  • alkohol (umírněná konzumace)

3. Najít vhodné potraviny a jejich kombinace

  • Je důležité si uvědomit, že každý z nás je jedinečný! Co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého.

Základní stravovací principy vhodné pro každého z nás

  • STŘÍDMOST – jíst, když mám hlad, nalezení vhodného počtu porcí za den, je potřeba poskytnout naší trávicí soustavě dostatek času k procesu dobrého trávení
  • PESTROST A ROZMANITOST – zajistit pravidelný přísun co nejširšího spektra zástupců jednotlivých potravin (obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka, maso, vejce, mléčné výrobky …)
  • BAREVNOST – každé jídlo by mělo být co nejbarevnější, zelenina a ovoce obsahují různá barviva (karoteny, karotenoidy), které mají významnou aktivitu v našem těle, navíc takový barevný talíř vypadá o moc lépe
  • UVOLNĚNOST – jíme v klidu, dobře žvýkáme každé sousto, podporujeme dobré trávení
  • PRAVIDELNOST – pravidelný přísun menších až středních porcí, nepřecpáváme se

Psychika a hubnutí – EFT terapie

S hubnutím Vám v rámci EFT terapie ráda pomohu

Pokud byste se rádi zbavili špatných emočních návyků ve vztahu k jídlu, chtěli byste zhubnout nebo chtěli poradit s individuální skladbou jídelníčku a s obecnými stravovacími principy, neváhejte mě kontaktovat! Jako certifikovaný výživový poradce Vám mohu v rámci EFT terapie zaměřené na hubnutí nebo zdravý vztah ke stravování pomoci.