Jana Čechráková

Psychosomatika – nešťastný muž, strach, nemoc, bolest, vztahy, stres
Blog

Psychosomatika – nemoci, bolest, stres, strach, vztahy

Psychosomatika - nešťastný muž, strach, nemoci, bolest, vztahy, stres

Pohled na zdravotní problémy z pozice psychosomatika je jasný: zdrojem našich obtíží je v první řadě psychika. Neboť stav naší mysli zásadně ovlivňuje stav našeho těla.

Ne každý je však dostatečně vnímavý ke svému tělu a dokáže si spojit, která emoce, zážitek nebo událost byla prapůvodcem určitého onemocnění nebo toto onemocnění formuje a živí. V dnešním světě je přitom nárůst psychosomatických poruch až alarmující. Ve většině případů za tím stojí stres, strach, nenávist, žárlivost a další negativní emoce, které jsou vyvolány tlakem moderní společnosti. Rodiče jsou přísní na své ratolesti, protože neplní jejich opět společensky indoktrinované očekávání, zaměstnavatelé jsou zas přísní na tyto rodiče, kteří jsou pod jejím nátlakem vystresovaní a tak to pokračuje dále…

Psychosomatika je pro pochopení obtíží člověka velmi užitečná – vykládá totiž nemoci, dá se říct,velmi jednoduchým způsobem, protože zjistit problém podle psychosomatiků většinou velmi jednoduché je.

Například při bolestech zad zkušený psychosomatik po seznámení s problémy pacienta dojde k závěru: tento člověk si toho naložil na svá záda příliš mnoho.

U dětí s atopickým ekzémem je pak na vině nedostatek pozornosti, lásky nebo odmítání ze strany rodičů – vyrážkou totiž na sebe děťátko upozorňuje a chce být podvědomě řešeno.

U pacienta s ulcerózní kolitidou se pak přijde na to, že na vině je nezdravý vztah mezi otcem a synem.

Těchto příměrů, často v mantinelech zdravého selského rozumu, bychom našli nespočet.

Nejčastější psychosomatické problémy – nemoci

  • bolesti hlavy – migrény apod.
  • bolesti zad, beder, krční páteře
  • dlouhodobá únava, syndrom vyhoření
  • obezita
  • poruchy příjmu potravy: anorexie, bulimie, přejídání
  • žaludeční vředy, pálení žáhy
  • střevní onemocnění – ulcerózní kolitida, Crohnova choroba
  • kardiovaskulární problémy – vysoký krevní tlak, nízký krevní tlak
  • problémy s dýcháním – astma
  • kožní projevyatopický ekzém, dyshidrotický ekzém, lupénka
  • některé druhy rakoviny
  • a další…

Vztahy, emoce a psychosomatika

Žárlivost - krize ve vztahu

Za velkou řadou nemocí stojí disharmonie ve vztazích.Většinou se jedná o: vztah otec-syn, vztah otec-dcera, vztah matka-syn, vztah matka-dcera, vztah partner-partnerka.

Především vztah matky a dítěte je pro psychosomatiku velmi zásadní, a to i tehdy, když se dítě teprve vyvíjí v děloze matky. Každého psychosomatika při řešení zdravotních problémů dítěte bude zajímat, jaký byl průběh těhotenství, porodu, v jakém psychickém rozpoložení se maminka v těhotenství nacházela. Protože všechny tyto emoce na dítě působí – ať v pozitivním, tak samozřejmě negativním smyslu. Psychosomatika by měla být velkou inspirací pro klasickou moderní medicínu, která řeší převážně výživu těhotných žen, ale neřeší jejich emoce.

Po narození dítěte je pak spousta dětských nemocí reakcí na lásku či nelásku rodičů. Těmito nemocemi si dítě vyžaduje pozornost rodičů, je jimi více opečováváno, většinou je i hlavním bodem, kolem kterého se rodina soustředí. Kromě toho velkou roli hraje i případný přehnaný strach nebo úzkostnost o dítě – aby se mu něco nestalo, aby něco „nechytil“ od ostatních dětí – což opět formuje nezdravý a degenerativní vztah mezi rodičem a dítětem pro oba z nich. Malé dítě však bohužel nemá možnost jinak reagovat než některým tělesným projevem.

Všechny nedořešené negativní emoce, úzkosti a strachy si pak dítě přenáší i do dospělosti.

Stres jako největší viník

Prokrastinace – odkládání nepříjemných pracovních úkolů, stres

Pokud bychom měli rozhodnout, jaká emoce nebo stav mysli je pro tělo neškodlivější, určitě by v naší pomyslné soutěži vyhrál chronický stres. Stres jako takový je pro život prospěšný – dovoluje našemu tělu vlivem hormonů nadledvinek,vyplavením cukru do krve a dalších fyziologických procesů realizovat okamžitý útěk před nebo souboj s nepřítelem. Co však dělat s tím, když jsme vlivem špatných životních rozhodnutí nuceni být ve stresu 24 hodin denně? Chronický stres působí negativně na všechny aspekty zdraví: chronicky zvyšuje krevní tlak, cukr v krvi, způsobuje nadměrné pocení, bolesti hlavy, a také poruchy trávení.

Zkušený psychosomatik se zajímá o pacienta jako o celek, nejen o výsledky z laboratoře

Samozřejmě každého psychosomatika zajímají krevní testy, důkladná lékařská anamnéza apod., ale rovněž jej velmi zajímá to, co v klasické moderní medicíně chybí. Tedy důkladný rozbor chování a vystupování člověka před samotným lékařem. Dále jeho životní styl, způsob trávení volného času, jeho zaměstnání, minulost, předchozí zdravotní potíže. I z této jedné návštěvy lze totiž odhalit, jak úzkostný ten či onen člověk je, podle způsobu držení těla, mluvy či gest lze vypozorovat i velmi konkrétní zdravotní problémy. Psychosomatik tak dokáže dobře odhadnout, jaký problém pacient má, ještě předtím, než mu to vůbec sdělí.

Proč psychosomatika funguje? Psychosomatika jako pozitivní pohled na lidské zdraví

Sebeláska - pečujte o sebe a své tělo

Psychomatika je i velmi užitečná v tom, když říká, že lze určitý problém dostat pod kontrolu, pokud pod kontrolu dostaneme sami sebe. A to pravidelnou péčí o svoje tělo i mysl, která se neobejde bez každodenní práce. Je hlavně důležité chtít – chtít se změnit a se svým stavem něco udělat. Pokud si člověk z pohledu psychosomatiky uvědomí tohle, pak jde vše v životě lépe.

Pokud byste chtěli v odhalení příčin Vašich potíží podat pomocnou ruku, jsem Vám k dispozici. V rámci mojí praxe využitím techniky jako je eft metoda, kvantová terapie či access bars. Nečekejte s řešením problémů na novoroční předsevzetí. Řešte je okamžitě. Ráda Vám pomohu.