Jana Čechráková

Časté bolesti hlavy a krku žena odpočinek
Blog

Proč nás něco bolí? A jak se bolesti zbavit?

Jsem si jista, že všichni z nás nějakou bolest v životě zažili. I kdyby to měla být „jen“ bolest hlavy a kloubů nebo zatuhlé svaly. Vše co pociťujeme, všechny nemoci, mají však stejnou podstatu. Naše tělo nám prostřednictvím bolesti říká, že něco v našem životě není v pořádku. Někde uvnitř nás je ukryt návyk, jehož opakováním vznikla bolest jako reakce na naše chování, které je proti naší přirozenosti. Největší problém vidím v tom, že nevěnujeme dostatečnou pozornost signálům našeho těla nebo jim nerozumíme. Tělo vždy nejdříve varuje! Pokud tomuto varování nerozumíme, a přitom návyk zůstává beze změny, tělo nám dává důraznější signály např. ve formě bolesti.

Časté bolesti hlavy a krku žena odpočinek – bolest hlavy a kloubů

Kde se bolest hlavy, kloubů, svalů, … bere?

Častá bolest hlavy žena

Bolest je důsledkem psychického nebo fyzického nepohodlí. Toto nepohodlí je samozřejmě proces, mnohdy dlouhodobý. Každopádně jde o vyústění mnoha našich předchozích zkušeností, které jsme nevyřešili tak, aby nás již neobtěžovaly. Toto nepohodlí není nic jiného než stres. Lidské tělo reaguje na stres mnoha způsoby: zvyšuje hladinu kortizolu (zvyšuje se tělesná váha), negativně působí na krevní tlak, hladinu cukru v krvi, dochází ke stažení svalů, omezuje funkci některých orgánů atd. Stres naše tělo ničí a navíc v mnoha případech přenášíme stres na své kolegy, na své nejbližší, na své děti….

V této souvislosti uvedu svůj vlastní příklad. Nikdy jsem nebyla moc nemocná a už vůbec jsem nemívala problém s bolením v krku a angínami. Do té doby, než se mi narodily moje děti, které na sebe neskutečně žárlily. Vznikalo mnoho konfliktních situací, opravdu vyhrocených a hlavně neměly konce. Tenkrát jsem vyčerpáním „sklouzla“ ke křiku a narůstal ve mně vztek a zloba. V té době jsem začala mít potíže s bolestí v krku a angínami. Od lékaře jsem vždy dostala antibiotika, ale k ničemu to nevedlo. Bolest v krku mi přerostla do chronické fáze a já byla zoufalá. Nezabírala homeopatika, nic. Pak jsem pochopila, že se musím dostat až k samé příčině. Cítila jsem, že mé chování není správné, ale neuměla jsem si pomoci. Život mě nasměroval do oblasti terapií, konkrétně EFT a kvantové terapie. Můj krk je dnes zcela zdráv a vím, že vše, co se mi v životě stává, mám jen a jen ve svých rukou!

S bolestí se dá pracovat!

Ano, s bolestí se dá pracovat. Jde o to, zbavit se nefunkčních návyků. Vždyť naše tělo je symbolem toho, jaké jsou naše myšlenky, jak myslíme! Naslouchejte svému tělu. Porozuměním získáte výhodu, díky které se snadno dostanete ze všech potíží, které se objeví.

Pokud cítíte, že potřebujete pomoc, během svých terapií s klienty společně odhalujeme a zpracováváme příčiny bolestí pomocí různých technik. S negativními pocity a bolestí je nejlepší pracovat ihned, jakmile se objeví. Díky tomu, že bolest zmizí a příčina je odstraněna, nevznikne nemoc. A to je přece dobrá odměna za to, že věnujete nějaký čas sami sobě, svému tělu, nemyslíte?