Jana Čechráková

klid v duši
Blog

Jak najít klid v duši

Nedávno jsem narazila na 7 bodů, které jsou „nezbytné“ pro klid v duši. Od té doby jsem si na ně několikrát vzpomněla, a proto jsem se rozhodla k nim dopsat něco málo z mého pohledu. Jak najít klid v duši?

Jak najít klid v duši

1. Vypořádej se se svou minulostí, protože ti nedovoluje žít v přítomnosti.

Toto je bod, který není náhodou na prvním místě. Já jej považuji za nejdůležitější krok. Vidím dnes a denně ve své profesi, jak minulost silně negativně ovlivňuje přítomnost. Pokud se ve vašem životě vyskytlo období nebo situace, při kterých vám dodnes, když si na ně vzpomenete, není úplně nejlépe, je to ten nejdůležitější signál pro změnu. Emoční vyrovnanost je zásadní pro klid v duši, zdraví a psychickou pohodu!

Nenoste a nepřiživujte v sobě křivdy, hněv, nenávist z minulosti. Nejvíce ubližujete sami sobě, na to nezapomínejte! Emoce jsou hybatelé života, pokud pěstujete v sobě ty pozitivní jako je láska, laskavost, obětavost, šlechetnost, ochota pomoci druhým – budete i vy šťastni a zdrávi. Na druhou stranu, pokud pěstujete ty negativní jako je zlost, nenávist, závist, pýchu, lakomost – zákon přitažlivosti bude nemilosrdně fungovat i v tomto případě.

2. Co si o tobě myslí ostatní, není tvoje věc.

Tento bod velmi často připomínám svým klientům. A také je to často téma k práci! Ano, nepřebírejte problémy jiných lidí. Pokud má někdo jiný s něčím problém, je to skutečně jeho věc, se kterou se musí vypořádat. Každý z nás se na svět dívá přes své zcela individuální filtry. Tyto filtry jsou u každého z nás zcela odlišné, neboť jsou závislé na rodině, která nás vychovává, na okolí, ve kterém vyrůstáme, na lidech, se kterými přicházíme do styku, na našich zkušenostech a samozřejmě také na určitých rysech našeho vnímání. Buďte sami sebou!

3. Vše se vyřeší, jen tomu dej čas.

Tento bod bych chápala tak, že nemusíme vše mít pod kontrolou, vše řešit a na vše mít názor. Někdy je lepší nechat věci jen tak plout a dám jim šanci, ať se vyřeší samy.

4. Nesrovnávej svůj život s ostatními, ani je nesuď. Nemáš ponětí, o čem je jejich příběh, stejně jako oni nemají ponětí o tom tvém.

Někdy je to velmi obtížné. Ale je potřeba si uvědomit, že všichni jsme tzv. „oběti obětí“. Nějakým způsobem nás vychovali rodiče, ty zase jejich rodiče a ty zase jejich rodiče… Nesuďte někoho za to, jak se chová, co dělá, protože netušíte, co všechno má za sebou, jak a kdo ho vychoval, jak se chovali lidé v jeho okolí, s čím se musel vypořádávat a mnoho dalšího. Nežijeme život jiných lidí, abychom jej mohli hodnotit! Žijeme ten svůj!

5. Přestaň tolik přemýšlet.

Všichni z nás bychom si tuto větu měli vylepit na viditelné místo a aspoň 100x denně si ji přečíst.

6. Nikdo jiný nemůže být tvůrcem tvého štěstí kromě tebe.

Ano, pokud jste v pozici pána svého života. Pokud si uvědomujete zodpovědnost za svůj život! Pokud převezmete otěže svého života! Pak skutečně jste tvůrcem svého štěstí.

Pokud jste ovšem v životě v pozici „oběti“, vše co se vám stává, házíte na jiné lidi. Viníte ostatní za to, co se přihodilo vám, aniž byste pochopili hlavní zákony tohoto světa – zákon přitažlivosti či odrazu nebo zrcadlení. Jestliže dokážete pochopit tento zákon, porozumíte, že okolí jen odráží to, co se děje v nás, naše programy a přesvědčení v našem podvědomí.

7. Usmívej se!

Úsměv dělá zázraky. Usmívejte se tak často, jak jen můžete!