Jana Čechráková

stres a syndrom vyhoření
Blog

Jak se zbavit stresu? Eliminujte negativní myšlenky a další příčiny stresu.

Znáte to. Ráno brzo vstávat, připravit pro děti svačinu, vypravit je do školy, dostat se včas do práce, kde až do večera čeká spousta náročných úkolů, které měly být hotovy nejlépe včera. Doba, ve které žijeme, tento způsob života, v němž převládá zvýšená úroveň stresu, pokládá za standard. Opravdu je ale taková úroveň stresu normální? A jaká hranice je mezi zdravým a obvyklým stresem, a mezi tím patologickým, chronickým? Jak se zbavit stresu?

Aby toho nebylo málo, se stresovými situacemi se samozřejmě nemusíme vyrovnávat jen v práci. Velký stres si můžeme přivodit sami naší netrpělivostí a nereálnými očekáváními. Například když nehubneme tak rychle, jak bychom chtěli, když se nám nedaří v partnerském vztahu, když řešíme složitou finanční situaci, nebo když nás trápí mezilidské vztahy ať už v rodině nebo mezi přáteli.

stres a syndrom vyhoření – jak se zbavit stresu

Jak stres vzniká

Spouštěčem stresu může být naprosto cokoliv – problémy v práci, problémy v rodině, nedostatečný spánek, nespokojenost se sebou samým, nejistota, strach z čehokoli, hádka. Čím víc těchto příčin je, tím na nás působí negativní dopady stresu více.

Je dokázané, že trvalý stres škodí zdraví. Z fyziologické stránky je celý mechanismus velmi dobře zmapovaný. Při stresu mozek vyšle z hypofýzy signál do nadledvinek, které začnou produkovat stresové hormony, například adrenalin a noradrenalin, které tělo připravují na rychlou akci, útěk nebo útok. Hormon kortizol, který se při stresu také více vyplavuje, je zase zodpovědný za zvýšené uvolnění cukru do krve (přibírání na váze) a rovněž za předčasné stárnutí buněk.

Mezi normálním přirozeným stresem a chronickým stresem je velký rozdíl

stres v práci

Takzvaný normální či zdravý stres je pro nás dobrým pomocníkem – díky němu člověk za krátkou dobu vyřeší náročný úkol, pohotově zareaguje při složité dopravní situaci, sportovec dosáhne životního výsledku či student dobře napíše test.

Při chronickém stresu, jehož mám v tomto článku na mysli, a který nás trápí nejčastěji, se však tělo musí vyrovnávat s nezdravými fyzickými i psychickými podmínkami permanentně – žádný útěk, po němž by následovalo zklidnění, se bohužel nekoná. Ale tělo funguje stále na plné obrátky, i když sedíme v práci celý den na židli. To má například za následek, že přibíráme na váze, protože nahromaděná uvolněná energie se nemá jak efektivně spálit.

Lidský organismus se navíc musí vyrovnávat s další formou stresu každou minutu, kterou si ani neuvědomujeme. Naše obranyschopnost musí být neustále v pohotovosti, aby mohla včas zasáhnout proti všem bakteriím, virům, jedům, nepříznivým životním podmínkám. Stejné mechanismy však v těle pobíhají i tehdy, když cítí, že místo virů a bakterií musí bojovat proti negativním myšlenkám, reagovat na strach, nenávistAlergie a jiné kožní projevy psychosomaticky se stresem velmi úzce souvisí, i proto můžeme v populaci sledovat neustálý nárůst alergií a různých vyrážek, se kterými se hodně lidí potýká.

Co hrozí v případě chronicky zvýšeného stresu?

  • Vysoký krevní tlak
  • Problémy s oběhovým systémem
  • Žaludeční vředy
  • Přibírání na váze
  • Možný rozvoj psychických onemocnění a poruch
  • A spousta dalších problémů…
stres žena bolest hlavy

Jak účinně se stresem bojovat – naučte se sebelásce a odbourejte negativní myšlení

Že se nám podaří eliminovat úplně všechny příčiny stresu, to je samozřejmě představa z říše snů. Není to možné. Naší snahou by však mělo být, když už se do nějaké stresové situace dostaneme, abychom stále zůstali sami sebou, vyrovnaní a klidní – pak na náš totiž jeho negativní účinky působit nebudou.

To, zda podlehneme či nepodlehneme v určitých situacích stresu, závisí například na těchto faktorech:

Vnitřní spokojenost se sebou samým, spokojenost s životem

Když se podaří harmonizovat myšlenky a pocity, když se člověk naučí sebelásce a sebe uznání, když se začne mít skutečně rád, pak pro něj nebude vystavení se dočasnému působení stresu velkým problémem.

Pokud nejste spokojeni se svým životem, změňte to! Začněte na sobě po malých krůčcích pracovat. Pokud budete potřebovat mé odborné vedení, kdykoliv mě kontaktujte, ráda Vám pomohu.

Odbourání negativního myšlení

Pokud všechno vidíte černě, pesimisticky, bez žádné naděje nebo víry k lepšímu životu nebo světu, stres na vás dopadne mnohem více.

Člověk s pozitivním náhledem na svět bude řešit totožnou stresovou situaci zcela odlišně než ten, u kterého převládá negativní myšlení. Vezměme si jako příklad hádku v rodině. Někdo z rodiny nám řekne něco hodně ošklivého. Místo toho, abychom mu to „oplatili“ stejnou mincí, rozčílili se a cítili bychom se pak z této situace velmi vystresovaní, vyřešíme to jinak. Nebudeme si jeho útok brát osobně a spíše se zamyslíme nad tím, co jej vede k tomu o dané věci takto přemýšlet. Třeba zjistíme, že to, co nám vytýká, sám nemá ve svém nitru vyřešené, a proto to musí ventilovat tímto způsobem. Když podobnou situaci ustojíme, posílí nás to a budeme dokonce schopni tomu druhému v jeho situaci pomoci, pokud o naši pomoc samozřejmě bude stát.

spokojená vyrovnaná harmonická žena

Jak se zbavit stresu a negativních myšlenek – praktické tipy

Tak hlavně je nutné zabránit co nejvíce stresovým situacím, do kterých se dostáváme sami ve své hlavě – právě z těchto myšlenek vyvěrá chronický stres nejčastěji.

Užitečné je snažit se odhalit situace, které u nás stres vyvolávají. To znamená více nad nimi přemýšlet. Každý bude mít tyto situace jiné. Je potřeba se však nad nimi zamyslet a vědět o nich – teprve potom si je budeme schopni vnitřně vyřešit. Rovněž se snažíme odhalit příčinu stresu hlouběji, nejen do základní roviny – např. stres z práce. Člověk si třeba uvědomí, že je vystresovaný z práce hlavně kvůli tomu, že se nesnáší s některými kolegy. To ale nakonec s prací jako takovou vůbec nesouvisí, nachází se to spíše v rovině mezilidských vztahů, které opět vyřešíme tím, že si nejprve začneme vážit sebe samých a budeme znát svou hodnotu, která interakcí s druhými zůstává nedotčena. Pokud se nám to zatím nedaří, řešení stresové situace ‚stres z práce‘ může spočívat v tom, že například požádáme zaměstnavatele o přeřazení do jiné kanceláře.

Dalším řešením eliminace mírného stresu je pravidelná pohybová aktivita. Rychlou chůzi po dobu jedné hodiny lze pokládat za zcela dostatečnou. Cílem je odbourat vyplavované stresové hormony přirozenou cestou, aby tělu i našim myšlenkám dále neškodily.

Do svého života také můžete zapojit různé dechové meditační techniky a relaxační cvičení, například jógu. Ve stresové situaci se místo reakce, která by vás později trápila (hádka, využití fyzického násilí apod.), a kvůli které byste byli dále ve stresu, soustřeďte pouze na svůj dech a hluboké dýchání. Toto cvičení můžete provádět v průběhu celého dne, kdy si sednete s rovnými zády (nebo lehnete na tvrdší podložku) a se zavřenýma očima se bude zhluboka nadechovat i vydechovat nosem, aby nádech i výdech trval stejnou dobu. S cvičením stačí vydržet přibližně po dobu pěti až deseti minut, pak byste měli cítit kýžené uvolnění a zmírnění účinků stresu. Pokud si tuto techniku osvojíte, dokážete se pak při jakékoliv stresové situaci uvolnit a přestat myslet negativně.

Pokud se vám přesto nedaří míru stresu a negativním myšlenek ve vašem životě snížit, ráda se vám budu osobně věnovat ve své praxi. Metoda Psych K se při řešení a eliminaci chronického stresu velmi osvědčila.