Jana Čechráková

Strach - jak se zbavit strachu, fóbie a úzkosti pomocí EFT metody
Blog

Jak se zbavit strachu

Strach – známe ho všichni! Strach je základní lidská emoce, která doprovází lidstvo od počátku jeho vývoje. Kdybychom neměli strach, nepřežili bychom. Strach mobilizuje všechny naše smysly a připravuje naše tělo na únik nebo útok. Projevuje se zrychleným dýcháním, pocením, bušením srdce, někdy až nevolností. Dnes však nemíváme strach o přežití, ale trápí nás ve formě strachu z mluvení na veřejnosti, uzavřených prostor, výšek, injekcí, bakterií, nemocí, hadů, zubařů a mnoha dalších. Jak se zbavit strachu?

Strach je ve skutečnosti kladná emoce! Chrání nás a mobilizuje pud sebezáchovy, vyčleňuje hranice. Pokud ovšem strach přesáhne určitou únosnou míru a brání nám ve spokojeném žití, je čas s ním něco dělat.

Strach - jak se zbavit strachu, fóbie a úzkosti pomocí EFT metody

Strach, fóbie a úzkost jsou odlišné pojmy

Ovšem ještě než si povíme jak na strach, je třeba rozlišit určité pojmy, které se se strachem spojují. Co je to tedy strach, úzkost nebo fobie a jaký je mezi nimi rozdíl?

Strach bývá racionální. Kdybych se střetla s jedovatým hadem, velice bych se bála, aby mi neublížil.

Fobie naproti tomu většinou bývá vyvolána nějakým negativním zážitkem, ale také nemusí, pak se jedná o tzv. prostou fobii. Daný vzorec se následně „naprogramuje“ do našeho systému a naše vědomá mysl jej už nedokáže překonat. Vzorec se stále opakuje a člověk jedná pokaždé podle stejného scénáře. Fobie navíc nebývají racionální. Příklad: kdo má fobii z hadů, bojí se i neškodného hada zavřeného v teráriu.

Dalším pojmem je úzkost. Úzkost je strach z něčeho, co teprve přijde. Očekáváme nějaké nebezpečí. Typickým znakem úzkosti je tlak a svírající bolest na hrudi.

Jak se zbavit strachu, úzkosti, fobie? Jednoduše – pomocí eft metody!

Již jsem zmínila příklad s hadem. Zůstanu tedy u fobie z hadů. Uvažujme tedy prostou fobii, která nebyla vyvolaná traumatickým zážitkem. Taková fobie reaguje na poklepávání velice rychle.

Zformuluji ladicí větu, která by mohla znít následovně: I když se bojím hadů, mám se ráda a zcela přijímám sama sebe.

Postupně poklepávám na akupresurní body. Naladím se na situaci, ve které zažiju stav fobického děsu a rozrušení, aniž bych si jakkoliv ubližovala. Je důležité prožít hrůzu, které se chci zbavit. Pokud tento postup nejsem schopna snést, nedělám to a budu postupovat pomalými krůčky.

Poklepávám akupresurní body a současně vyslovuji ladicí větu. Tato věta se může měnit podle potřeby, je důležité, abych s ní byla spokojená. Pokud mi například bude vadit slovní spojení „zcela přijímám sama sebe“, mohu ji nahradit „budu v pořádku“ apod. Při tomto postupu hledám vhodná klíčová slova, v tomto případě to bude slovo „had“. Poklepávám tak dlouho, až se intenzita panického strachu sníží na minimum, ideálně úplně vymizí.

Připadá Vám to příliš snadné? Ano, v tomto případě je to snadné. V praxi nastávají případy komplikovanější a terapie tudíž trvá delší dobu, než se „proklepeme“ k cíli, ale výsledek vždy stojí za to!

Potřebujete pomoci se svými strachy?

Proč se trápit strachem, úzkostí nebo fobií, když nemusíte? Proč se trápit a neužívat si svého života v emoční svobodě? Váš život máte v rukách jen Vy sami. A jen Vy sami můžete provést změnu k lepšímu!

Pokud byste chtěli vyzkoušet místo EFT metody spíše kvantovou terapii, ráda Vám vyjdu vstříc. Kontaktujte mě a společně najdeme řešení!