Jana Čechráková

Neurózy - úzkost
Blog

Úzkost je jen jedna z možných důsledků neurózy

Neuróza je široký pojem zastřešující velký soubor duševních poruch různého charakteru, při kterých člověk trpí dlouhodobě stavy jako je úzkost, stres, vypětí, nervozita, nespavost, psychická nerovnováha, vyčerpanost, neschopnost se soustředit… Tyto negativní duševní pocity člověku trpící neurózou berou potěšení ze života, je stále smutný, melancholický, někdy až depresivní. Právě dominantní vnímání negativních aspektů života oproti těm pozitivním jsou pro jakoukoli neurózu velmi typické. Možná nikoho nepřekvapí, že neurózy jsou dnes jedny z nejčastějších poruch ve zdraví vůbec.

Neurózy - úzkost

Tento článek bude převážně rozcestníkem na dřívější články zde na blogu, které uvedené potíže popisují podrobněji.

Příklad problému související s neurózami – úzkost

Právě úzkost bývá pro neurózy typická a patří do skupiny neuróz související s poruchami emocí. Lidé trpící úzkostmi se často odvolávají na neurčitý pocit vnitřního neklidu, který je velmi vyčerpává a trápí. Úzkostliví lidé jsou nerozhodní, netěší je žádné zájmy, odmítají pracovat a sebe i své okolí překvapují velmi častými změnami nálad. Úzkostlivý člověk si uvědomuje, že s ním něco není v pořádku.

Ke značným problémům na psychické rovině se samozřejmě v případě úzkosti, ale i neuróz obecně, přidávají některé tělesné problémy jako bolesti hlavy (bývají velmi časté), třes, průjem nebo zácpa, bolesti v břiše, nechutenství, … Je to z toho důvodu, že naše tělesné orgány mnohdy velmi citlivě reagují na to, co se děje v mysli – jsou ovládány nervovou soustavou.

V případě dlouhotrvajících potíží člověk s úzkostí nebo s různými neurózami trpí kvůli nesprávné životosprávě a péči o sebe, potýká se s velmi těžkou únavou, nespavostí, svalovou slabostí a se zhoršováním paměti.

Co neurózy spouští?

U neuróz je typické, že vznikají na podkladě kontrastu duševního života člověka a podněty zvenčí, s nimiž se člověk vyrovnává – a často jsou to ty podněty, v kterých hrají dominantně roli emoce. Může se tak jednat o silné trauma, ztrátu blízkého člověka, dlouhodobý stres způsobený nějakou těžkou životní událostí… Často také hraje roli dlouhotrvající nedostatek spánku, přílišné pracovní vypětí, konflikty a hádky mezi manželi nebo v rodině, pocit nedocenění či strach před čímkoliv. S neurózami se nejčastěji potýkají lidé mezi 20. a 40. rokem života, ale můžeme se setkat s mnoha případy i mimo tento věkový rozptyl. Velmi negativně se na vzniku neuróz může projevit dětství – neurózy se mohou plně rozvinout až v dospělosti například kvůli špatné výchově, přehnaným požadavkům rodičů apod.

Přibližné dělení neuróz:

Nevíte si s něčím ve Vašem životě rady? Chcete vědět, jak zvládat svůj život tak, abyste byli spokojeni?  Jsem Vám k dispozici také jako terapeutka – metodou EFT nebo kvantovou terapií. 

Poprvé publikováno: 14. 6. 2018