Jana Čechráková

spánek, žena, nespavost
Blog

Jak na nespavost?

Spánek v našem životě hraje důležitější roli, než si možná uvědomujeme. Dlouhotrvající nedostatečný spánek nám může způsobit řadu potíží, ať si to chceme připustit nebo nechceme. Pokud se nám dlouhodobě nedaří usnout, pak mluvíme o nespavosti.

Trápí vás jarní únava? Přečtěte si o tomto problému v samostatném článku.

Ve spánku má naše tělo i mysl prostor plně regenerovat. Spánek zajišťuje dokonalý odpočinek pro dnešní dobou zhuntovaný nervový systém. Pokud máte náročné zaměstnání, aktivní životní styl, spoustu zařizování a pobíhání, dopřávejte si spánek o to více.  Budete lépe pracovat a cítit se více svěže, když si dostatečný spánek naordinujete v hojné míře. Když jsme po celém dnu utahaní, jedině spánek nám pomůže si odpočinout a načerpat nové síly. Co však s tím, když se místo spánku díváme dlouho do noci na televizi a spánek vědomě zanedbáváme, nebo když kvůli neustálému stresu a úzkostí nám nejde ani usnout, i když bychom chtěli? Tím samozřejmě naše tělo trpí ještě mnohem více.

spánek, žena, nespavost

Co udělat pro dobrý spánek – jak na nespavost?

V prvé řadě k řešení nespavosti je potřeba zajistit několik základních podmínek pro kvalitní spánek:

  • Spěte v naprostém klidu – v místnosti s nejnižším možným hlukem z ulice, s dobře izolovanými okny proti hluku.
  • V ložnici má být ideálně pouze postel s minimem dalších věcí. Je nevhodné mít v ložnici volně ležící  oblečení, které v sobě může držet velké množství prachu.
  • Nemějte u sebe mobil, nebrouzdejte před spaním po internetu a využívejte před spaním jen tlumená světla, která navodí pocit spánku.
  • Před spánkem nezapomeňte ložnici pořádně vyvětrat.
  • Ideální teplota při spaní je 16–29 stupňů Celsia.
  • Na spaní mějte volné, pohodlné prádlo.
  • Přikrývku volte co nejlehčí, abyste se pod ní nepotili.
  • Nejezte těsně před spaním, s plným žaludkem vám usnout moc nepůjde.
  • Choďte spát každý den v pevně danou dobu, nejlépe v 22:00 hodin.

A jaká by měla být minimální doba spánku? Odborníci se shodnou na tom, že 7–8 hodin. Cokoliv navíc je bonus, cokoliv méně je kompromis, který může mít v dlouhodobém horizontu nějaké následky. Každý jsme však jiný a tak i potřeba spánku se u každého může lišit. Záleží na vašem pocitu, zda jste vyspaní nebo ne – a někomu může stačit 6 hodin, zatímco jiný je fit až po 9 hodinách.

S nespavostí jde něco dělat!

Pokud příčina vaší nespavosti tkví v něčem jiném, skrytém, je potřeba po tom pátrat. Odhalit tu pravou příčinu, proč nemůžete spát, je však často mnohem složitější, než se zdá.

Ať už je důvod toho, že se Vám nedaří dlouhodobě usnout jakýkoliv – psychické vypětí z práce, po nešťastné události, kvůli výčitkám svědomí, pochybám, úzkosti či strachu – vždy je možné s tím něco dělat a zbavit se nefunkčních návyků. Naše tělo se nám totiž snaží skrze nespavost něco říct – něco naléhavě říct a to dokonce tak, že nám ani nedá usnout :-). Pokud signálům svého těla porozumíte, můžete se celkem snadno dostat ze všech potíží, které se ve Vašem životě objeví.

Pokud myslíte, že pro odstranění příčin nespavosti potřebujete pomoc, ozvěte se miBěhem kvantové terapie či terapie EFT společně přicházíme na příčiny nespavosti a zároveň je zpracováváme. To, že nemůžete usnout, má jasný důvod, i když jej momentálně nemáte možnost vidět. Jen jedno je jisté – pokud se chronická nespavost ve Vašem životě objeví, nejlepší je na ní začít pracovat  okamžitě.

Vyspěte se konečně dorůžova, máte to ve svých rukách!