Jana Čechráková

Posttraumatická stresová porucha – EFT jako nástroj pomoci
Blog

Posttraumatická stresová porucha – EFT jako nástroj pomoci

Zažili jste v minulosti pohlavní zneužívání? Fyzicky vám někdo ublížil? Vrací se vám děsivé vzpomínky z minulosti z traumatické události? EFT terapie Vám může pomoci.

nešťastný člověk trpící posttraumatickou stresovou poruchou

Co je posttraumatická stresová porucha?

Posttraumatická stresová porucha (využívá se i zkratka PTSP či z anglického originálu PTSD = Posttraumatic Stress Disorder) vzniká v reakci na nějakou mimořádně bolestnou a traumatickou událost. Člověk trpící touto poruchou neustále na danou situaci či událost myslí, zdá se mu o ní, prožívá ji stále dokola se stejnými emocemi, strachem, beznadějí. V podstatě vše v životě pacienta je tímto stavem ovlivněno.

Stresovou událost buď zažije člověk sám, nebo jeho blízký či je pouze jejím svědkem. K velmi častým takovým událostem patří znásilnění, týrání, onemocnění nevyléčitelnou nemocí, požár či povodně, těžký úraz, autonehoda, ztráta zaměstnání, úmrtí v rodině, rozchod či rozvod, nevěra.

Psychologové odhadují, že během života přibližně 10% žen a 5 %mužů zažije posttraumatickou stresovou poruchu (PTSP). Ženy jí nejčastěji trpí následkem pohlavního zneužití a fyzického ublížení. U mužů často vznikne po rvačce, autonehodě, následkem zanedbání v dětství a po pohlavním zneužití a fyzickém ublížení.

Posttraumatická stresová porucha – EFT jako nástroj pomoci

Každý z nás jsme jiný a mnoho lidí zvládne tyto nepříjemné životní události sami, bez pomoci zvenčí. Jiní pomoc potřebují. Metoda EFT je velmi úspěšná v řešení těchto PTSP a často také rychlá v dosažení konečného výsledku!

Příznaky a psychosomatické projevy posttraumatické stresové poruchy

Zda trpíte PTSP poznáte podle toho, pokud jste ve svém životě zažili nebo byli svědky hrůzné události, která ve vás zanechala dodnes velký strach a pocity bezmoci. Od toho okamžiku se u vás mohou objevovat následující příznaky:

  • vzpomínky na událost se vám objevují během dne
  • neklidné sny o události narušují váš spánek, trpíte chronickou nespavostí, poruchami spánku
  • můžete mít pocit, že se daná událost stane znovu
  • vyhýbáte se jakékoliv připomínce na dotyčnou událost
  • cítíte se “odděleni” od druhých lidí, osamocení
  • někdy si nemusíte vzpomenout na určitou část dané události
  • můžete být napjatí, podráždění, plní hněvu
  • míváte problém s koncentrací
  • snadno se necháte vyprovokovat
  • nejste schopni se skutečně uvolnit, často jste ve stresu a spoustu situací ve Vás tento stres vyvolává
  • trpíte depresemi
  • objevují se různé fóbie jako agorafobie, sociální fobie a podobně

Těsně po události je zcela jistě na místě, že se budete s novou situací vyrovnávat. Někdy i několik týdnů. PTSP však znamená, že se těmito záležitostmi můžete trápit mnoho měsíců nebo dokonce i let! Rozlišujeme akutní a chronickou PTSP, která trvá déle než 3 měsíce.

Postup metody EFT je v případě řešení posttraumatické stresové poruchy následující:

I když to může být bolestné a náročné, je nutné si danou situaci vybavit. Situace vás rozruší, což je žádoucí, ale nesmí vaše rozrušení být natolik velké, abyste jej neunesli. Myslete na danou událost jen tolik, abyste ji dostali do vědomí, ale zastavte myšlenky na ní dřív, než vás znepokojí příliš. Pokud tedy nejste schopni vybavit si danou situaci, zformuluje se věta typu: I když mám děsivé myšlenky na den, kdy se mi stalo …….., jsem v pořádku. Postupně se poklepávají jednotlivé body, až dojdete do stavu, kdy budete schopni vybavit si danou událost a dále s ní pracovat.

Společně najdeme formulaci věty, která by vás zbavila traumatických symptomů. Většina traumat má mnoho aspektů, takže možná najdeme mnoho vět, na které budeme postupně poklepávat akupresurní body. Odstraníme postupně bolest spojenou s jednotlivými vzpomínkami. Vzpomínka tedy zůstane, ale nebude vás už nijak mučit, bude neutrální, bez emocí.

Cílem je, pokud si v paměti vybavíte danou stresovou událost, abyste vůči ní cítili odstup. Jako  kdyby se vás vlastně netýkala. Cílem je osvobození od ochromujících myšlenek a pocitů. Cílem je emoční svoboda!

Pokud člověk trpí PTSP dlouho, jeho tělo i mysl potřebuje čas, aby přijalo nové a zdravé pocity. V tomto případě je možné, že intenzita nepříjemných pocitů bude klesat pomaleji. Abychom lépe pomohli danou situaci zvládat, použijeme navíc také ladicí věty typu:

  • I když pořád cítím, že „to“ není za mnou, přijímám se.
  • I když jsem „to“ ještě nepřekonala, je zcela bezpečné vzdát se svých příznaků.
  • I když stále myslím na své trauma, jsem v pořádku.
  • I když ještě pořád trpím, zasloužím si, aby to skončilo.

Všechno, co se nám v životě stává, není náhoda! Jen my sami jsme tvůrci svého života!

Když se rozhodnete osvobodit se od všeho, co vás trápí, gratuluji vám. Z mé strany nabízím pomocnou ruku – EFT terapii – v případě zájmu mě neváhejte kdykoliv kontaktovat!

Poprvé publikováno: 8. 9. 2017