Jana Čechráková

jak se zbavit nervozity - první rande
Blog

Jak se zbavit nervozity a strachu?

V dnešním článku probereme velmi důležité téma, které zajímá mnoho čtenářů mého webu i mých klientů. Ať už se mi s tímto problémem svěří v mé praxi, na facebooku nebo v online poradně. Tím tématem je nervozita, nepříjemný strašák, který na nás v určité individuální míře číhá před jakýmkoliv větším či menším úkolem. Hlavně když se máme projevit v nejrůznějších oblastech našeho života a konání.

jak se zbavit nervozity - první rande

Při jakých situacích se s nervozitou nejčastěji potýkáme?

K těmto situacím patří například:

  • nervozita z první schůzky, z prvního rande
  • nervozita z důležitých zkoušek ve škole, ze státnic
  • nervozita před pohovorem při hledání nového zaměstnání
  • nervozita z veřejného vystoupení
  • nervozita z nezvládnutí úkolu
  • a mnoho dalších situací….

Jak je z výčtu patrné, nervozitu máme spojenou téměř ve všech případech se strachem ze selhání před ostatními lidmi. Ano, domníváte se správně, že jde v podstatě o jeden ze symptomů sociální fóbieúzkosti. Samozřejmě ne u každého dosahuje nervozita takového stupně, abychom ji mohli přičítat rozvinuté sociální fobii nebo úzkosti, ale nějaká souvislosti mezi nimi se vždy najde.

Co je sociální fobie? Velice častý a nepříjemný typ fobie související se sociálním kontaktem. Člověk trpící touto fobií se obvykle nejvíce obává z vlastního selhání v určité sociální situaci při jednání s jinými lidmi – takový člověk myslí automaticky na selhání, ztrapnění, že jej budou daní lidé pomlouvat za zády, smát se mu. Velmi často sociální fobie vzniká kvůli nějakému negativnímu zážitku (emoci) už v dětském věku, z nějž se stane vzorec v dalších fázích života, který se neustále opakuje. Například může mít svůj původ v  období školní docházky, když se dítěti stane nějaký traumatický zážitek v kolektivu (je šikanován, děti se mu posmívají za jeho vzhled / způsob mluvy / oblékání / chování), a v dospělosti při každé sociální interakci pociťuje podobné pocity, protože očekává, že se daná situace bude opakovat. Více o sociální fóbii se dočtete zde.

Co je úzkost? Úzkost patří do skupiny neuróz související s poruchami emocí. Lidé trpící úzkostmi se často odvolávají na neurčitý pocit vnitřního neklidu, který je velmi vyčerpává a trápí. Úzkostliví lidé jsou nerozhodní, netěší je žádné zájmy, odmítají pracovat a sebe i své okolí překvapují velmi častými změnami nálad. Úzkostlivý člověk si uvědomuje, že s ním něco není v pořádku. Více o úzkosti se dozvíte zde.

Jak se nervozita projevuje?

Nervozita se projevuje několika způsoby, které jsou značně individuální u každého člověka:

  • třes rukou
  • přeskakování hlasu
  • pocity blízké tomu propuknout v pláč
  • sevřené hrdlo
  • malátnost
  • nevolnost
  • zapomnětlivost (člověk má pocit, že si nedokáže na nic vzpomenout)
  • neklid – potřeba neustále si hrát se svým oblečením, vlasy, něco držet v rukou, škrábat se, klepat nohou, neustále poposedávat

stres a nervozita napsané na papíře červenou tužkou

Jak se zbavit nervozity? Zkuste několik tipů, které fungují.

Chcete se zbavit nervozity jednou pro vždy? Mám pro vás hned ze začátku jednu nejdůležitější radu. Neberte vaši nervozitu jako něco negativního, naopak. Berte ji jako pozitivní, važte si toho, že máte díky ní příležitost posunout se v životě dál, pracovat na sobě, aby se z vás stala lepší verze sebe samých…

Opravdu ji vnímejte jako pozitivní či neutrální vlastnost, kterou když trochu zkultivujete, zkultivujete sami sebe. Proč se na to dívat tak černě, když za tento stav vaší mysli třeba vůbec nemůžete? Způsob výchovy, vzdělávání, prožité trauma… To vše se podílí na tom, jací dnes jste, tak proč se tím zas tak trápit. Důležité je být si vědomi vlastní sebehodnoty, být tady a teď a pracovat na sobě po malých krůčcích každý den.

A teď už k jednotlivým tipům, které vám pomohou zbavit se nervozity. A protože to tak bude názornější, objasníme si tyto tipy na dvou modelových situacích: jak se zbavit nervozity při první schůzce (rande), a jak se zbavit nervozity z veřejného vystoupení.

Jak minimalizovat nervozitu – štěstí přeje připraveným

Na cokoliv se chystáte, musíte být připraveni, ať již trpíte nervozitou či nikoliv. Pocit toho, že jste pro danou věc udělali maximum, vás uklidní a dovolí vám získat větší sebevědomí. Základem je dobrá připravenost, odreagování ve formě dlouhé procházky, jízdy na kole, cvičení, správný denní režim (dostatek spánku, kvalitní strava a pitný režim (pozor – bez alkoholu!). A právě některou z forem odreagování, kterou máte rádi, zkuste aplikovat den před „akcí“. Pomůže vám to získat nový nadhled, utřídíte si myšlenky a odpočinete si. Den před zkouškou se stejně už moc nenaučíte, tak proč se tím trápit?

Modelová situace – jak na první rande

  1. Promyslete témata, která vás na vašem protějšku zajímají. Máte společné zájmy či koníčky? To je jeden z nejlepších impulzů pro neváznoucí konverzaci. Je pro vás něco ve vztahu hodně důležité? Nebojte se zeptat toho druhého. Mějte v zásobě několik těchto témat, vyhnete se tak pro někoho nepříjemným chvilkám „trapného“ ticha. Vyvarujte se v konverzaci všech zbytečně negativních a tíživých oblastí, ale vsaďte na veselou, zábavnou notu.
  2. Vzhled je důležitý. Ale pozor – každý nějak vypadáme, a to jen tak jednoduše neovlivníme. Co však můžeme ovlivnit je to, jak jsme v našem těle spokojení, jaké vyzařujeme energie, jak jsme sebevědomí. Proto pravidelně cvičíme nebo se věnujeme jiné pohybové aktivitě, dbáme na perfektní hygienu, použijeme decentní a naše oblíbené vůně a také náš oblíbený outfit. Toto vše vám pomůže nervozity se zbavit, protože budete vědět, že co se vzhledu týče, jste udělali vše, co bylo ve vašich silách. A cítíte se takto v pohodě. První rande rozhodně není příležitostí pro experimenty – obléknete-li si příliš vyzývavé oblečení nebo kombinaci šatů, kterou nemáte vyzkoušenou, stane se pro vás zdrojem nervozity právě toto, takže velmi opatrně. Klidně zkonzultujte svůj výběr šatů s kamarádkou.
  3. Usmívejte se a nenechte nervozitu, aby se projevila. S úsměvem jde všechno lépe, každému navíc úsměv u druhého připadá milý a atraktivní.
  4. Kontrolujte řeč vašeho těla. Při konverzaci neuhýbejte pohledem, snažte se udržet ruce na stole, zvládněte i tuto oblast a velmi vám to pomůže.

První rande - strach z prvního rande

Modelová situace – jak na veřejné vystoupení

Přednáška - strach z veřejného vystoupení
  1. Příprava je nejdůležitější. Věnujte jí dostatek času. Sestavte si osnovu, podle které se vaše vystoupení, přednáška či prezentace před kolegy bude odvíjet. Mějte tuto osnovu klidně připravenou ve formě kartičky. Nikdy z ní však nečtěte souvislé věty! Slouží jen proto, abyste neztratili nit, jinak o čem přesně budete mluvit, máte mít již připravené doma. Věnujte pozornost všem důležitým bodům vaší přednášky, vsaďte však i na odlehčené pasáže, při nichž budou mít kolegové možnost oddechu. Ke konci dejte prostor na otázky, a abyste se vyhnuli nervozitě i z těchto otázek, buďte připravení a nastudujte si další témata, která mohou být předmětem hovoru. Víte o slabých místech prezentace? Posilte je precizní argumentací.
  2. Dále platí vše podobně, co před prvním rande. Dbejte na vzhled. Buďte profesionální a zbytečně neexperimentujte. Udělejte si z vašeho vzhledu jasnou kategorii, na kterou nebudete muset myslet, kvůli které se nebudete muset cítit nervózní.
  3. Kontrola řeči těla. Pomůže vám, pokud kartičku s poznámkami budete držet v obou rukách před sebou – vytvoří to mezi vámi a publikem pomyslnou bariéru, která vás bude uklidňovat, zároveň budete mít vyřešeny ruce, aby vám nelítaly ze strany na stranu.

Co dělat, když nervozita přesto přijde? „Poslední záchrana:“

  1. Zhluboka dýchejte. Pokud je to možné, běžte ještě před plánovanou akcí na vzduch. Sednout si na lavičku, pozorovat přírodu a zhluboka nosem se nadechovat a vydechovat. Abyste trochu zastavili myšlenky, zkuste počítat jednotlivé nádechy a výdechy.
  2. Vezměte si sluchátka a poslouchejte vaši oblíbenou motivační hudbu. Dobře to známe u řady sportovců, kteří se před svým životním výkonem uzavřou do sebe, nasadí sluchátka a poslouchají svou oblíbenou hudbu. Přesně takto sportovci pracují s nervozitou, vědí, že ji potřebují co nejvíce ztlumit, aby se vyhnuli jejím negativním důsledkům. Zkuste tedy něco podobného.
  3. Vybavte si situaci, která se vám opravdu povedla, na kterou jste pyšní. A prostě si řekněte, že ji zopakujete.
  4. Udělali jste pro danou akci maximum, tak už to přestaňte řešit. Užívejte si sami sebe a to, že máte vůbec příležitost danou zkoušku podstoupit.

poslech muziky proti nervozitě

Nevíte si s vaší nervozitou rady? Ráda vám pomohu.

Pokud cítíte, že vás nervozita limituje v mnoha oblastech života a potřebujete trochu navést, kontaktujte mě.

EFT terapie, kvantová terapie či Access Bars jsou metody, které se při odbourávání nervozity velmi osvědčily.