Jana Čechráková

Jak překonat strach z mluvení na veřejnosti - zvyšte si sebevědomí a vylepšete svou prezentaci
Blog

Jak si zvýšit sebevědomí? Překonejte strach z mluvení na veřejnosti – velmi častou sociální fóbii.

Strach je jednou ze základních emocí, který stojí za všemi našimi omezeními. Strach z veřejného projevu, prezentace nebo obecně strach z výstupu před větším počtem osob ovlivňuje více lidí než si připouštíme.  V krajních případech se může projevit i nepřekonatelným strachem např. z koupě jízdenky MHD.  Jedná se tedy o sociální fobii – odborně se nazývá glossofobie. Tato fobie je považována za nejčastější fobii, která předčí i fobii z pavouků, hadů či myší.

Jak překonat strach z mluvení na veřejnosti - zvyšte si sebevědomí a vylepšete svou prezentaci

„Díky“ strachu nejsme schopni fungovat a nejsme svobodní ve svém rozhodování. V současném světě je mnoho situací, ve kterých jsou lidé nuceni mluvit na veřejnosti. Již ve škole žáci prezentují své referáty před ostatními a často jsou za svůj přednes hodnoceni. V mnoha profesích je veřejný výstup považován za samozřejmost a patří ke každodenní pracovní náplni ve formě různých porad, prezentací, přednášek apod. Určitá nervozita a tedy úzkost před vystoupením je přirozená a nutí nás k dobré přípravě a následnému uspokojivému výsledku. Takováto podoba strachu je vnímána jako pozitivní, neboť nám pomáhá zlepšit výkon. Pokud ovšem strach přeroste určitou hranici, stává se nezvladatelným a nepříjemným. Navíc nám nepomůže v lepším výkonu, ale naopak náš výkon ještě zhorší.

Pokud máte problém s mluvením na veřejnosti, doporučuji následující postup:

1. Zanalyzujte projevy vašeho těla před vystoupením

Jak se cítíte? Patří mluvení na veřejnosti pouze k vašim neoblíbeným činnostem anebo máte před nějakou prezentací či schůzkou křeče v břiše a žaludek jako na vodě? Potí se vám ruce, bije vám srdce? Třesete se, máte vyschlo v ústech, potřebujete na toaletu? Rozlišujte co se uvnitř vás děje a pozorujte se.

2. Rozeberte si konkrétně, čeho se vlastně bojíte

Z čeho máte strach? Z toho, že zapomenete slova? Že se zakoktáte, že vám bude na omdlení, že budete vypadat hloupě, že zčervenáte, že utečete z místnosti? Všechno si napište na papír a postupně rozeberte každou nepříjemnou situaci zvlášť. Co by se stalo, kdyby tato situace skutečně nastala? Co by se mně stalo? Změní se zásadně můj život? Budou se na mě lidi opravdu koukat jinak? Zboří se svět?

3. Výsledek vaší analýzy

Pravděpodobně dojdete k závěru, že svět se nezboří, když se vám něco nepovede a že se ani váš život výrazně nezmění, pokud se zakoktáte na nějaké přednášce. Uvědomte si tedy, že jde jen o naše strachy v hlavě, které nám komplikují život a zbytečně nás paralyzují.

Glossofobie – plný přednáškový sál, strach z mluvení na veřejnosti

4. Řešení – zvyšte si sebevědomí častějším mluvením na veřejnosti

Pokud je to možné, zkoušejte mluvit a mluvit. Ze začátku třeba jen ve svém osobním životě. Vyzkoušejte si kratší projev před svými přáteli, v rodině, s kolegy v práci, na posílení Vašeho sebevědomí to bude mít zásadní efekt. Všude tam, kde o nic nejde. Opět si všímejte, co se uvnitř vás děje, v jakých situacích vás přepadá strach a z jakého důvodu. Znovu analyzujte situace a pátrejte po tom, co vám vlastně vadí. Pokud váš strach z mluvení nebude příliš velký, určitě jej po čase sami zvládnete více a více překonávat. Jednoho dne zjistíte, že všechna omezení jsou jen ve vaší hlavě a že výstup na veřejnosti vás nerozhodí víc než je zdrávo.

Dobře se na váš projev připravte, vypracujte si přesný postup, ale zapracujte také možnost určitého zdržení, které se může vyskytnout v průběhu vašeho vystoupení. Připravte si možnosti jak pružně reagovat – dobré jsou např. kartičky s připraveným textem. Nedovolte, aby vás jakákoliv situace vyvedla z rovnováhy!

Při projevu použijte tužku, kapesníček či jiný malý předmět, který vás bude uklidňovat. Můžete použít desky nebo papír, který instinktivně držíte před oblastí vašeho solaru (břicho), tím si zcela přirozeně chráníte třetí čakru a tedy vlastně sami sebe.

Nic nepomáhá a glossofobie Vás trápí stále více? Terapie může pomoci.

Pokud ovšem váš strach z mluvení na veřejnosti přerostl do větších rozměrů a vy víte, že nejste schopni poradit si sami, je dobré vyhledat pomoc. Strach může být spojen s jinou zdánlivě nespojitou situací ve vaší minulosti. Metoda EFT je velmi dobrou volbou při zvládání strachu v jakékoliv podobě.  Jedná se o mírné poklepávání akupresurních bodů na obličeji, rukou a horní polovině trupu v kombinaci s rozhovorem, který vede zkušený terapeut směrem k příčině problému! Výsledek je pak velice rychlý! Ve své praxi kromě FET mohu nabídnou i kvantovou terapii nebo psych-k.

Zbavte se omezení! Byla by škoda, pokud by vám projev na veřejnosti bránil např. v kariérním postupu. V první řadě však jde o vaše sebevědomí a sebeúctu, které se odráží nejen ve vašem projevu!

Objednejte si terapii a zbavte se strachu z mluvení
na veřejnosti efektivně a pod mým odborným vedením

Pro objednání volejte na telefonní číslo 602 633 869.

Objednat se můžete také prostřednictvím e-mailu terapeuteft@email.cz.

Můžete si vybrat z osobního setkání nebo terapie přes skype.