Jana Čechráková

ženské archetypy podle řecké mytologie
Blog

Ženské archetypy: V každé ženě najdeme bohyni.

Všimly jste si, drahé ženy, jak rozdílné jsme, jak rozdílně reagujeme, i když zažíváme stejné nebo podobné situace? Proč některé ženy jsou orientované na rodinu, děti, manžela a jiné spíše na svou práci a vzdělání? A proč je pro jiné důležitá nezávislost a dosahování cílů, a proč jiné ženy zase potřebují hluboké citové zážitky a tak často vcházejí do nových a nových vztahů? Ano, každý člověk na této planetě je individuální bytostí s naprosto odlišným vnitřním světem a vnějším projevem. Přesto u žen je velmi zajímavé sledovat tzv. archetypy chování, přesněji ženské archetypy. Můžeme je také nazvat velmi mocnými vnitřními systémy, které jsou příčinou nejdůležitějších rozdílů mezi ženami.

ženské archetypy podle řecké mytologie

Tyto archetypy ženského chování je užitečné znát právě proto, abychom porozuměly sami sobě, ale také našim vztahům k mužům i ženám, k rodičům, dětem. Zažíváme mnoho situací, které nemusíme úplně pochopit, a proto znalost ženských archetypů nám dává možnost hlubokého vhledu.

Americká psychiatrička Jean Shinoda Bolenová rozdělila ženské archetypy na 7 typů podle řecké mytologie, které vytváří 3 skupiny. Pojďme se stručně podívat, jaké to jsou:

1. Panenské bohyně

Tyto archetypy představují v ženské psychice nezávislost, aktivitu a malý zájem o vztahy. Mají v sobě hybnou sílu pro rozvoj talentu, uskutečnění svých zájmů, řešení problémů, soutěživost, vyjádření sebe sama slovy nebo skrze různé formy umění.

ARTEMIS

Artemis jako bohyně lovu a měsíce byla ztělesněním nezávislé ženské duše. Tento archetyp umožňuje ženám, aby si samy vybraly své cíle i lokalitu. Artemis byla imunní proti zamilovanosti. Tento archetyp představuje rysy nedotknutelnosti, sebestřednosti a samostatnosti, což umožňuje ženě, aby fungovala se sebedůvěrou a nezávislostí. Má pocit úplnosti i bez muže. Je schopna věnovat se zájmům a práci a nepotřebuje souhlas muže. Hodnotu své osobnosti měří podle toho, kým je a co dělá. Ne podle toho, zda je vdaná a za koho. Zdůrazňuje ve svém životě svoji nezávislost a oddělení od mužů.

ATHÉNA

Bohyně moudrosti a řemesel. Tento archetyp se objevuje u žen s logickým myšlením,  které se více řídí svým mozkem než srdcem. Athéna ukazuje, že pro některé ženy je přirozené správně uvažovat, zachovat chladnou hlavu i ve vypjatých situacích a zvolit správnou taktiku. Athéna vyhledává společnost mužů, ale dokáže být pro muže dobrou kamarádkou, kolegyní nebo důvěrnicí, aniž k nim pocítí erotickou nebo citovou náklonnost.

Archetypy Athény mají úspěch v podnikání, na akademické půdě, u vojska nebo v politice.

HESTIÁ

Bohyně domácího krbu a chrámu je archetypem aktivních žen, které považují udržování domácnosti za smysluplnou činnost, ne jen domácí povinnost. „Uchování ohně“ je způsob, jak žena udržuje domácnost a sebe v pořádku. Hestiá má v sobě smysl pro vnitřní harmonii při vykonávání každodenních úkolů. Do sebe zaměřená Hestiá se může chovat odtažitě a nebýt vnímavá k lidem ve svém okolí, protože musí řešit svoje vlastní zájmy. Její zaujetí pro své nitro vyžaduje ticho a pokoj, který nejlépe najde v osamění.

2. Zranitelné bohyně

Zranitelné bohyně byly šikanovány, ponižovány nebo zneužity. Ženy s těmito archetypy mají rozptýlenou vnímavost a jsou náchylné k šikanování. Ženy jako Déméter nebo Persefona se cítí zranitelné nebo nechráněné, mají často úzkostné sny. Každá ze tří zranitelných bohyní prožila v mytologii šťastnou a naplňující dobu, ale také dobu utrpení s viditelnými stopami. A také dobu obnovy a přeměny. Každá ta doba představuje úseky v životě ženy, které mohou proběhnout rychle, nebo v nich zůstává delší dobu.

HÉRA

Bohyně manželství, věrná a oddaná manželka. Archetyp Héry se objevuje u žen s velmi silnou schopností radovat se i trpět. Tento archetyp podněcuje ženinu touhu stát se manželkou. Pokud žena partnera nemá, cítí se neúplná. Smutek z toho, že nemá partnera, může být tak hluboký a zraňující, jako bezdětnost pro ženu, která si přeje dítě. Tento archetyp poskytuje schopnost vytvořit pevné pouto, loajalitu a věrnost a vydrží s partnerem i v těžkých dobách. Pokud tento archetyp převládá, ženina oddanost nemá žádné podmínky. Jakmile se vdá, je rozhodnuta v tomto svazku zůstat v dobrém i zlém. Má ale ještě druhou stránku – a tou je žárlivost!

DÉMÉTER

Bohyně zrní a bohaté úrody. Tento archetyp je mateřský. Představuje mateřské instinkty, které se naplní těhotenstvím nebo tím, že poskytuje fyzickou, psychologickou a duchovní péči jiným. Tento silný archetyp řídí průběh života ženy a může mít velmi důležitý vliv na lidi v jejím životě. Může ji také přivodit deprese, když je její potřeba pečovat odmítnuta nebo zmařena. Pro tento archetyp je naplňující „nakrmit potřebné“. Věčně trvající mateřské pocity jsou dalším přívlastkem Déméter. Takové matky se nikdy nevzdají, když jde o dobro jejich dětí.

PERSEFONA

Dívka a královna podsvětí, vnímavá žena a maminčina holčička. Na rozdíl od Héry a Déméter, které jsou archetypy se silnými pudovými pocity, Persefona, jako osobnostní vzorec, není tak přesvědčivá. Když silně zakotví v nějaké ženě, nevybaví ji to aktivitou, ale chce být monitorována jinými – její postoje však zůstávají pasivní. Persefona často působí jako „věčně mladá“. Jsou zde 2 archetypální roviny: dívka, která neví kdo je a neuvědomuje si své touhy a sílu a druhý typ je královna podsvětí. Podsvětí symbolicky představuje hlubší rovinu psychiky, kam se „pohřbívají“ vzpomínky a pocity, a kde se najdou obrazy, vzorce, instinkty a pocity, které jsou archetypální a společné lidstvu. Když se tato oblast začne analyzovat, objevují se tyto hluboce uložené obrazy ve snech.

3. Bohyně alchymická

Tento archetyp tvoří vlastní kategorii, neboť disponuje magickým procesem transformace. Ačkoliv má některé vlastnosti shodné se zranitelnými a panenskými bohyněmi, nepatří do žádné z těchto skupin. Jako bohyně, která měla nejvíce sexuálních poměrů, určitě nebyla bohyní panenskou, ale byla podobná Artemidě, Athéně i Hestii v tom, že dělala jen to, co ji těšilo. Nebyla ani bohyní zranitelnou, ačkoliv byla spojena s mužskými božstvy stejně jako Héra, Déméter a Persefona a měla také děti. Na rozdíl od nich však nebyla nikdy šikanována a netrpěla. Ve všech vztazích byla oboustranná, nikdy nebyla obětí nechtěné vášně nějakého muže. Více si vážila citových zážitků s ostatními než nezávislosti (což bylo motivem pro panenské bohyně) nebo stálého pouta k jiným (což charakterizuje zranitelné bohyně). Pro Afroditu jsou vztahy důležité, ale ne jako dlouhodobý závazek k jiným (jako u zranitelných bohyní). Afrodita se snaží vztahy naplnit a vytvořit nový život. Tento archetyp se projeví v sexuálním aktu nebo v tvůrčím procesu.

AFRODITA

Bohyně lásky a krásy, kreativní žena a milenka. Její archetyp vládne ženám, které se radují z lásky a krásy, sexuality, a smyslnosti. Být milenkou je pro mnohé ženy velmi přitažlivá role, jde o silné nutkání v ženině osobnosti, čímž se Afrodita prosazuje stejně prudce jako Héra nebo Déméter. Afrofita působí na ženy, aby plnily svou funkci kreativní i rozmnožovací. Afrodita má v sobě obrovskou sílu pro vývoj a změny. Tvůrčí práce vychází z intenzivního a vášnivého zaujetí – skoro jako u milenců. Afrodita-milenka je známá hlavně svými srdečními záležitostmi, ale její tvůrčí síla vtahuje ženu do stálého a intenzivního tvůrčího úsilí. Jeden projekt skončí a už se objevují další možnosti, které ji fascinují.


V životě každé ženy se převažující archetypy mění. V období studia v nás určitě převažuje Athéna, když se zamilujeme, je to zase Afrodita, když potkáme „toho pravého“ a chystáme svatbu, kraluje v nás Héra, když otěhotníme, jsme pod vládou Déméter. Někdy však v sobě objevíme příliš převažující rysy chování, které je potřeba tzv. kultivovat. Zkuste se zamyslet, jaké archetypy ovlivňují právě vás a jak jim dokážete porozumět.