Jana Čechráková

nízké sebevědomí
Blog

Nízké sebevědomí

Ne každému byla dána do vínku krása, vysoká inteligence či fyzická zdatnost. V porovnání s jinými navíc můžeme docházet k závěru, že přece ani za 100 let nebudeme tak úspěšní, krásní, milovaní (doplňte si, co potřebujete), jako ti na facebooku, v televizi, v magazínu (opět si doplňte, co chcete). Proto není divu, že, obzvlášť v současné době, strmě stoupá počet lidí napříč různými věkovými skupinami, kteří trpí velmi nízkým sebevědomím.

nízké sebevědomí

Není však jen jedno nízké sebevědomí, jsou jich přímo mraky. Záleží na tom, odkud pramení důvod k nízkému sebevědomí. Některé důvody mohou být složitější na „opravu“, u některých je potřeba odstranit jen lenost a neopodstatněnou odevzdanost.

Které důvody k nízkému sebevědomí vedou nejčastěji?

  • posttraumatická stresová porucha – prožití silného traumatu nebo například šikany na škole v dětství, jejíž následky člověk prožívá i v dospělosti
  • vrozená fyzická / duševní indispozice
  • nedostatek zkušeností v komunikaci s lidmi kvůli nejrůznějším vlivům (výchova, rezignace na společenský kontakt, pokud je člověk silný introvert…)
  • jakákoliv forma sociální fóbie

Nízké sebevědomí a (nejen) problémy ve vztazích

Že je nízké sebevědomí obrovský problém, netřeba dále rozvádět. Jsou lidé, kteří si kvůli němu nedokážou najít / udržet kvalitního partnera, najít si dobrou a kvalifikaci odpovídající práci, zkrátka si neužívají život naplno, kvůli strachu, co si o nich řeknou ti druzí… Ano, potíže se sebevědomím jsou téměř výhradně založené na strachu ze selhání před ostatními ve společnosti. Může to být natolik závažné, že se může tento problém vyvinout v sociální fobii.

Co je sociální fobie? Velice častý a nepříjemný typ fobie související se sociálním kontaktem. Člověk trpící touto fobií se obvykle nejvíce obává z vlastního selhání v určité sociální situaci při jednání s jinými lidmi – takový člověk myslí automaticky na selhání, ztrapnění, že jej budou daní lidé pomlouvat za zády, smát se mu. Velmi často sociální fobie vzniká kvůli nějakému negativnímu zážitku (emoci) už v dětském věku, z nějž se stane vzorec v dalších fázích života, který se neustále opakuje. Například může mít svůj původ v období školní docházky, když se dítěti stane nějaký traumatický zážitek v kolektivu (je šikanován, děti se mu posmívají za jeho vzhled / způsob mluvy / oblékání / chování), a v dospělosti při každé sociální interakci pociťuje podobné pocity, protože očekává, že se daná situace bude opakovat. Více o sociální fóbii se dočtete zde.

O sociální fobii jsme tu na blogu však pojednali už mnohokrát. A nízké sebevědomí nemusí hned znamenat, že tuto fobii člověk opravdu má, nebo jsou její symptomy hraničního charakteru. Mnoho lidí jen postrádá ty správné návyky, odhodlání, neví o možnostech, které dokážou nízké sebevědomí eliminovat. Neví, jak na sobě pracovat, aby vylepšili i další sféry svého života…

Co dělat, pokud máte nízké sebevědomí?

Na následujících řádcích se dozvíte, jak na sobě můžete pracovat, abyste si sebevědomí zlepšili. Protože sebevědomí téměř výhradně souvisí se schopností mluvit s lidmi a projevovat se ve společnosti, budou tyto tipy zaměřené přesně na tuto oblast.

Praktické cvičení

Napište si na papír svůj problém – nízké sebevědomí  – a zamyslete se nad věcmi, u kterých víte nebo tušíte, že jsou (mohou) být hlavními spouštěči vaší nejistoty při komunikaci s lidmi. Každý bude mít tento seznam jiný, podle toho, se kterými problémy se potýká. Měli byste se dostat na cca 4–6 problémů. Máte? O každém problému si pak popřemýšlejte zvlášť a stanovte ke každému minimálně 2 velmi konkrétní a specifická řešení, na kterých můžete začít pracovat okamžitě.

Jak by takový seznam mohl vypadat? Začneme definicí problému:

Můj osobní plán na to, jak se zbavit nízkého sebevědomí, když se mám projevovat ve společnosti:

jak se zbavit nízkého sebevědomí - cvičení na papíře

1. Lépe vypadat, být spokojená se svým zevnějškem.

  • Řešení: Budu pravidelně běhat / chodit / jezdit na kole / chodit na jógu. Budu se více usmívat, koupím si na sebe hezké oblečení, v němž se budu cítit dobře …

2. Mít více témat, o kterých se můžu s lidmi bavit.

  • Řešení: Budu pravidelně číst knihy, sledovat kvalitní denní tisk nebo zpravodajský server, začnu se věnovat novému koníčku, …

3. Mít více energie, abych nebyla pořád tak unavená.

  • Řešení: Začnu chodit dříve spát, a budu pobývat častěji na čerstvém vzduchu…

4. Být úspěšná v práci.

  • Řešení: V práci budu více aktivní, budu pracovat s nadšením podle jasně stanoveného režimu a cílů, kterých chci dosáhnout. Jsem si vědoma své hodnoty a užitečnosti v pracovním kolektivu.

5. A další…

Každý z nás ví, kde jsou jeho mezery, v jakých oblastech života se můžeme zlepšit. A pokud dojde k vnitřní změně, že se chcete zlepšit, je na půl vyhráno – chcete to mít jen dobrý plán. A ten si musíte vypsat na papír a mít jej neustále na očích.

Buďte lepšími konverzačními partnery – tipy, jak se nestydět mluvit s lidmi, jak překonat nervozitu a nízké sebevědomí při komunikaci s lidmi

1. Zajímejte se o vaše blízké, o rodinu, o lidi obecně – buďte dobrými pozorovateli a naslouchejte druhým. Získáte tím cenný přehled o tom, co se ve vašem okolí děje. Nebojte se být zvědaví.  Lidi obecně těší, pokud o ně má ten druhý zájem, ať už se jedná o vašeho partnera nebo o důležitého klienta. Pokud se ve vnímání druhých zlepšíte natolik, že budete mít přehled, dokážete jim poskytnout i cennou pomoc, radu. A právě lidé, kteří dokážou druhému dobře poradit nebo jej nasměrovat, a vyslechnout, jsou pro druhé k nezaplacení.

2. Utlumte svou nervozitu – snažte se, nebýt před lidmi nervózní. Nejvíce sebevědomí lidé jsou schopni se svou nervozitou dobře pracovat – před ostatními působí klidným, vyrovnaným dojmem. Pokud budete při jednání s lidmi klidní a vyrovnaní, sami vás budou vyhledávat a těšit se z vaší přítomnosti.

3. Buďte pozitivně naladění a umějte se smát – ruku na srdce, stalo se vám už někdy, že jste jednali s člověkem, ze kterého jste cítili samou negativitu, problémy, stížnosti? Tak máte přesný návod pro to, jací nemáte být. Nikdo nemá rád bručouny. Naopak, pokud jste pozitivně naladěni a berete život takový, jaký je, s optimismem, a dokonce máte smysl pro humor, není důvod mít nízké sebevědomí. Lidé vás budou mít rádi.

4. Mějte jasné názory a hodnoty a nebojte se o nich mluvit – i když v něčem s druhým nebudete souhlasit, řekněte mu to. Umět přesně pojmenovat problém druhého znamená mu i dobře poradit. A pokud s vámi nebudete souhlasit, berte to, jak to je. Jen si stůjte za tím, co je pro vás opravdu důležité. Čas pravdu ukáže. Problém lidí s nízkým sebevědomím však tkví hlavně v tom, že jsou bez názoru – snaží se všem zavděčit a vše odkývou. Nebuďte takoví.

Potřebujete s nízkým sebevědomím pomoci? Nevíte, kde začít?

Kontaktujte mě a domluvte si schůzku. Pomůžu vám přijít na spouštěče vašeho nízkého sebevědomí pomocí terapie EFT, kvantové terapie či metody Access Bars.