Jana Čechráková

aviofobie - strach z létání
Blog

Arachnofobie, agorafobie, sociální fobie… Vyznáte se v nejčastějších fóbiích?

V jednom z předchozích článků jsme si vysvětlili, že pojmy jako fóbie, strach či úzkost se od sebe zásadně liší. Vysvětlili jsme si, že s negativními aspekty fóbií nám může pomoci eft terapie zaměřená právě na odbourání negativních emocí, které máme s tím či oním strachem z něčeho spojený. Tento článek bude spíše jen doplněním minulého článku – blíže se podíváme na to, jaké nejčastější fóbie existují a trápí nás nejvíce. Kromě stále častější sociální fóbie se podíváme i na ty méně známé.

Co je to fóbie?

Fobie, chorobný strach z lidí, situací, zvířat a dalších objektů, je nejčastěji vyvolána nějakým negativním zážitkem z minulosti. Stane se z něj vzorec, který se „naprogramuje“ do naší mysli, a ta jej už jednoduše nedokáže překonat. Vzorec se opakuje pokaždé, když má být člověk konfrontován s tím, co v něm fóbii vyvolává, nebo jen když na to pomyslí. Fobie navíc nejsou racionální – ke strachu z dané věci totiž v naprosté většině nebývá objektivní důvod. Fóbie může danému člověku značně komplikovat život, v určitém ohledu jej i ohrožovat na zdraví, protože v některých případech při setkání s příčinou fóbie u něj může dojít k silným fyzickým reakcím jako jsou mdloby, závratě, zvýšení tepu, prudké kolísání krevního tlaku

aviofobie - strach z létání

Nejčastější fóbie

1. Sociální fóbie

Sociální fóbie je velice častý a nepříjemný typ fobie související se sociálním kontaktem. Člověk trpící touto fobií se obvykle nejvíce obává z vlastního selhání v určité sociální situaci při jednání s jinými lidmi – takový člověk myslí automaticky na selhání, ztrapnění, že jej budou daní lidé pomlouvat za zády, smát se mu apod. Velmi často sociální fobie vzniká kvůli nějakému negativnímu zážitku (emoci) už v dětském věku, z nějž se stane vzorec v dalších fázích života, který se neustále opakuje. Například může mít svůj původ v období školní docházky, když se dítěti stane nějaký traumatický zážitek v kolektivu (je šikanován, děti se mu posmívají za jeho vzhled / způsob mluvy / oblékání / chování), a v dospělosti při každé sociální interakci pociťuje podobné pocity, protože očekává, že se daná situace bude opakovat.

Do sociální fobie spadá i strach z mluvení na veřejnosti, což je problematické nejen při hledání jakéhokoliv zaměstnání, při studiu, při prezentaci výsledků své práce, ale i při seznamování, nákupech a dalších situacích…

sociální fóbie

2. Agorafobie

Jedná se o strach z prostoru obecně – prázdného či přeplněného, rozsáhlého či zcela malého. Lidé trpící agorafóbií se chtějí za každou cenu vyhýbat náměstím, velkým kulturním akcím, nádražím, vlakům, autobusům. Mají strach být součástí jakéhokoliv davu.

3. Klaustrofobie

Fóbie z uzavřených prostor (někdy bývá součástí agorafobie) nejčastěji nastává v přeplněném výtahu, v tramvaji a opět na nádražích nebo kulturních akcích. Silná forma této fobie je nebezpečná v tom případě, kdy se člověk ocitne v uzavřeném prostoru sám, a nastane u něj silná fyzická reakce (mdloby, závratě, …) a nikdo mu v tu chvíli nemůže pomoci.

4. Akrofobie

Pod tímto názvem se skrývá fóbie z výšek. Člověk trpící tímto typem fobie má velký problém s návštěvami rozhleden, výškových budov, či v přírodě např. se skalnatými výběžky s výhledem. Snaží se těmto místům vyhnout, protože na nich může zažívat silné fyzické reakce: rychlé bušení srdce, mdloby, závratě. Jedná se o velmi nebezpečný typ fóbie, zvlášť když se člověk ocitne zcela sám v přírodě nebo všude tam, kde není žádné zábradlí mezi stanovištěm člověka a prázdným prostorem. Akrofobie je zpravidla silnější v místech, která jsou otevřená a není zde žádná fyzická „zábrana“, např. sklo.

5. Aviofobie

Neboli fóbie z létání může být nepříjemná v tom okamžiku, kdy je člověk nucen v rámci zaměstnání podniknout cestu letadlem. Často raději v úspěšném a naplňujícím zaměstnání skončí, než aby tuto cestu podnikl. V případě dovolených si vybírá pouze nejbližší destinace nebo ty, na nichž lze dojet po souši, problém nastává při konfrontaci s ostatními členy rodiny nebo přáteli, kteří chtějí cestovat letadlem. Pokud je člověk trpící aviofobií k cestě nakonec donucen, nastávají u něj silné reakce i několik týdnů před odletem a s blížící se dobou odletu se stupňují. Možná se budete divit, ale aviofóbie je jednou z nejčastějších fóbií vůbec. Odborníci se shodují na tom, že nějakou její formou trpí až 1/3 dospělé populace.

6. Arachnofobie

U fóbie z pavouků dochází ke strachu z jakkoli velkého pavouka – při setkání s ním nastává silná panická reakce, člověk se snaží co nejrychleji dostat z místnosti (zpravidla ložnice), odmítá zde dále pobývat, trvá na tom, aby pavouka někdo druhý našel a zahubil apod. Také si v mnoha případech postižený představuje, co by se stalo, kdyby po něm pavouk lezl ve spánku. Jedná se o poměrně častou fóbii. Arachnofobie patří k nejrozšířenějším fobiím ze zvířat, k dalším z této kategorie například patří fobie z hadů (ofidiofobie).

7. Aichmofobie

Možná neznáte tento pojem, ale strach z ostrých předmětů Vám určitě něco říká. Problematický je především při návštěvách lékaře při odběrech krve, očkování, v nemocnicích, tedy při jakémkoliv kontaktu s jehlou. Často člověk zároveň trpí hematofóbií, tedy z neopodstatněného strachu z krve.

8. Nomofobie

Nomofobie neboli strach z toho, že člověk u sebe nebude mít mobilní telefon či jiné komunikační zařízení (nebo že přestane fungovat), se stává fenoménem posledních několika let. Lidé trpící touto atypickou fóbií zažívají silné pocity strachu, pokud nemají možnost mít telefon u sebe s cílem někomu zavolat, napsat, zkontrolovat „zeď“ na facebooku, e-maily a podobně. V drtivé většině touto fóbií trpí dospívající a mladí lidé do 30 let.

9. Mysofobie

Strach ze špíny, bakterií a různých nečistot je něco zcela jiného, než když se přirozeně snažíme dbát o čistotu sebe i svého domova. V případě této fóbie totiž člověk až chorobně lpí na čistotě všeho, s čím přichází do styku, nehledě na to, jak čistý daný předmět nebo věc skutečně je, a jak dlouho se myl. Takový člověk má tedy nutkání si neustále umývat ruce, často se sprchovat, protože nesnese pomyšlení, že by přišel se špínou do kontaktu. Pokud má takový člověk navštívit např. cizí dům nebo veřejné prostory, kde se moc neuklízí, mohou se u něj dostavit typické fyzické reakce: závratě, silné pocení, bušení srdce.

Trápí Vás sociální fóbie nebo některá z uvedených fóbií či zcela jiná? Vyzkoušejte eft metodu či kvantovou terapii.

Proč se fobií trápit, když nemusíte? Je jedno, o jakou fobii se zrovna jedná, princip EFT metody je vždy stejný. Pomocí poklepávání, akupresuryformulace správné ladící věty uzdravíme Vaše emoce a můžete si užívat života naplno!

Pokud preferujete kvantovou terapii, žádný problém. Během kvantového čištění postupně dochází ke změnám ve vašem kvantovém poli, se kterým celou dobu pracuji. Zbavujete se negativních emočních nábojů k situacím, vztahům, událostem, které se projevují právě některou z fóbií.  Neváhejte mě kontaktovat nebo si rovnou objednat schůzku.

Váš život máte v rukách jen Vy sami. A jen Vy sami můžete provést změnu k lepšímu!

Poprvé publikováno: 12. 10. 2017