Jana Čechráková

akupresura - akupresurní a akupunkturní body
Blog

Energetická psychologie, akupresura, meridiány a jejich souvislost s EFT

Co je to energetická psychologie a jaké má využití v EFT terapii?

Možná jste o pojmu energetická psychologie nikdy neslyšeli, možná že něco přece jen ano. Ráda bych tedy vysvětlila, co se pod pojmem energetická psychologie vlastně skrývá.

Energetická psychologie se zabývá vzájemnými vztahy mezi energetickými systémy, emocemi, vědomím, chováním a zdravím člověka. Využívá poznatky z tradiční čínské medicíny, konkrétně z akupresury, a energetické medicíny a postupnými kroky vyvolává vnitřní změny v životě člověka.

EFT je jednou z metod energetické psychologie, která spojuje východní prvky akupresury s psychologickým rozhovorem. Tato kombinace přináší rychlé hojení emočních zranění způsobené stresem nebo jinými traumatickými událostmi.

akupresura - akupresurní a akupunkturní body

Akupunktura vs Akupresura (účinná technika energetické psychologie i EFT terapie)

Často se mi stává, že lidé zaměňují pojmy akupresuraakupunktura. Pojďme si tyto pojmy stručně objasnit.

Akupunktura

Akupunktura je technika tradiční čínské medicíny, ve které se jedná o píchání jehel do akupunkturních bodů na těle. V Číně má tato metoda dlouhou tradici, v Evropě je známá od 17. století, i když většího rozšíření se dočkala až o 300 let později. Hlavní filosofie akupunktury spočívá v tom, že všechno v těle musí být v rovnováze (princip jin a jang), jakékoliv narušení této rovnováhy vede k nemoci. Jang znamená vše kladné (např. teplo), Jin naopak záporné (např. chlad). Stimulací jednotlivých bodů pomocí akupunkturních jehel se dosahuje ztracené rovnováhy, aby životní energie čchi, která prochází akupunkturními drahami, opět mohla proudit bez obstrukcí.

Akupresura

Akupresura (nebo také manupresura) je sestrou akupunktury. Nepoužívá jehly, ale tlak, který je vyvíjen na akupresurní body. A právě EFT terapie využívá mírného poklepávání akupresurních bodů na ruce, horní polovině trupu a na obličeji.

Akupresura je starobylou metodou s původem v Číně a v Japonsku. Při akupresuře se mačkají různé kombinace akupresurních bodů. Ač se může zdát, že jde o jednoduchou techniku, opak je pravdou. Systém akupresurních bodů a meridiánových drah je velmi složitý a najít správný bod má problém mnohdy i zkušený terapeut. Proto se principy akupresury dají využít jen velmi těžko bez předchozího nácviku u terapeuta, jaké přesně body se mají mačkat nebo poklepávat.

Pokud byste chtěli vyzkoušet terapii EFT, která využívá některé principy akupresury, neváhejte se mi kdykoliv ozvat nebo napište do mojí online poradny.

Příklad některých akupresurních bodů:

  • mezi očnicí (dutina očnicová) a kořenem nosu – při bolestech hlavy
  • přesně mezi čtvrtou a pátou nártní kůstkou – problémy s játry a žlučníkem

Životní energie proudí meridiány – uvolnění emocí pomocí poklepávání akupresurních bodů

Princip akupunktury i akupresury spočívá v čínské filosofii, že v těle člověka proudí životní energie (čchi). Tato energie proudí tzv. meridiány, což jsou dráhy, které spojují jednotlivé orgány, a na kterých se nacházejí akupunkturní (akupresurní) body.

Energetická psychologie

Pro optimální zdraví člověka musí být tato energie v rovnováze. Pokud negativní emocí zablokujeme meridiánové dráhy, narušíme tok energie v našem těle. Tímto narušíme přirozenou samoléčebnou schopnost našeho těla.

Všichni máme ve svém životě nějaké bolestné zkušenosti. Ťukáním bodů na meridiánech dosáhneme oddělení bolestného pocitu (emoce) od konkrétní myšlenky. Minulost změnit nemůžeme, ale emoci k dané události ano. EFT terapie tudíž zabrání tomu, aby se tyto bolestné zkušenosti projevovaly jako trvalé blokády. Obnoví se narušený tok energie těla a nabudeme opět energetické rovnováhy. S tou přichází ruku v ruce harmonie a radost ze života.

Energetická psychologie v praxi – zbavení se negativních emocí díky akupresurního poklepávání

EFT ovšem pomáhá i v těch nejběžnějších životních situacích, které jsou spojeny s nějakou negativní emocí. Abych lépe přiblížila proces EFT, vezmu si na pomoc příklad. Vyjeli jsme si s rodinou na dovolenou k moři, ale nemáme hezké počasí. Jsem rozladěná a podrážděná. Nic není dobře a štěkám na děti, neboť dovolená neplní má očekávání. A tak ťukám na body a současně vyjadřuji své emoce zklamání a falešného očekávání. Ťukám tak dlouho, až zjistím, že situace není zase tak černá, dokonce zjišťuji, že mne ošklivé počasí vlastně vůbec netrápí.  Jako by se mi „rozsvítilo“ v hlavě a místo černých myšlenek vyskakují ty růžové!

Přeji všem co nejvíce růžových myšlenek a to nejen v době dovolených! Čím více růžových myšlenek budete mít, tím bude Váš svět růžovější!

Poprvé publikováno: 8. 8. 2017