Jana Čechráková

žárlivost ve vztahu
Blog

Příklad z praxe: žárlivost ve vztahu. Jak probíhá sezení EFT?

Již jsem na blogu několikrát vysvětlovala, jak funguje technika EFT v našem těle. Jak na poklepávání na určité akupresurní body reaguje náš limbický systém včetně amygdaly (centrum emocí). V tomto článku bych ráda popsala konkrétní případ, při kterém jsem s klientem řešila žárlivost ve vztahu.

Žárlivost ve vztahu a EFT terapie

Klient velmi miloval svoji partnerku, ale nemohl si pomoci, příšerně žárlil a vyvolával si negativní budoucí situace – nevěra přítelkyně, rozchod a následné pocity opuštění a samoty. Klient si uvědomoval, že takovým chováním musí být partnerce protivný a dlouho by s ním stejně nevydržela, ale nemohl si pomoci své chování změnit.

žárlivost ve vztahu

S klientem jsem stručně probrala daný problém a zaměřila se na nejnepříjemnější pocit. V tomto případě to byly pocity opuštění a samoty. Začali jsme tedy podle určitého postupu EFT poklepávat na akupresurní body a současně jsme se zaměřili na daný konkrétní pocit. Klient vždy vyhodnotil intenzitu pocitu na emoční škále, abychom mohli porovnávat změnu vnímání v čase. Po několika kolech poklepávání se intenzita pocitu zmírnila, a tak jsme se mohli pustit hlouběji do starých traumat a neodžitých pocitů klienta a začít postupně pročišťovat celý problém současné žárlivosti.

Dostali jsme se do předešlého vztahu, když klienta, z jeho pohledu nečekaně, opustila přítelkyně a on nechápal proč, neměl šanci nic napravit a ze dne na den byl sám bez milované osoby.

Tento rozchod klienta velmi emočně zasáhnul a podle jeho slov se z něj vzpamatovával 2 roky. To je opravdu dlouhá doba! Začali jsme s poklepáváním na negativní emoce a přesvědčení spojené s tímto rozchodem.

Při práci jsme se dostali ještě hlouběji do psychiky klienta a to až do dětství k jeho otci. Otec s matkou měli nefunkční vztah, kdy si oba žili svoje životy vedle sebe, ale nikoli spolu. Otec se o klienta nijak nezajímal a ten se v dětství často díky tomu cítil opuštěný a osamocený. Nejprve jsme tedy prostřednictvím poklepávání zpracovali negativní zážitky a pocity spojené s nezájmem otce. Využívám techniku „filmu“, kdy si klient promítá svoje zážitky z dětství a neustále kontrolujeme negativní vnímání celé situace. A to tak dlouho, až klient dojde ke zjištění, že se o něho otec sice nestaral, ale jemu je to vlastně jedno, emočně je při vzpomínce na nezájem otce naprosto v klidu a to jak v emocích, tak v projevech těla.

Následně jsme se vrátili do rozchodu s přítelkyní. Poklepáváním a opět metodou „filmu“ jsme pročistili zbytek negativních vzpomínek a mohli jsme se vrátit na začátek, kde naše práce začala – do klientova současného vztahu.

Většinou již současnou situaci, po takové práci s kořeny problému, klient vnímá téměř neutrálně. Pokud zaznamenáme nějaký strach, obavu nebo jiny negativní pocit, zaměříme se na něj a opět zpracujeme pomocí poklepávání. Pro kontrolu se ptám na různé možné situace, které by mohly nastat a porovnáváme s emočním vnímáním klienta. Pokud zůstává stále klidný a bez nepříjemných pocitů, máme hotovo.

Technika EFT je úžasná a lze ji použít na jakýkoli problém včetně bolestípsychosomatických nemocí. I když, která z nemocí nemá spojitost s naším prožíváním životních událostí…?