Jana Čechráková

Krize v manželství
Blog

Krize v manželství – proč vzniká a jak na ni

Po dvou, pěti, deseti letech se ve spoustě manželstvích začíná „něco“ dít. Může se to stát až po narození dětí, ale není to pravidlem. Vztah s protějškem, s nimž jsme se dobrovolně rozhodli žít v ideálním případě celý život, se otupí, obrousí, ztratí jiskru. Problémy toho druhého, nad nimiž jsme v prvotním zamilovaném období jen mávli rukou, nám momentálně připadají jako naprosto nepřekonatelné. A aby toho nebylo málo, počet rozvodů se rok za rokem neustále navyšuje… K tomu přece musí být nějaké důvody. Cítíte, že je téma krize v manželství pro vás nebo někoho z vašich blízkých aktuální? Pak zbystřete a čtěte další řádky.

Krize v manželství

Manželství se může dostat do krize z mnoha důvodů, například:

  • Ze vztahu se vytrácí jemnost, úcta, pochopení – lidé v každodenním soužití propadnou rutině a být s manželem či manželkou už není tak výjimečné, jako tomu bylo před lety, když se spolu dva scházeli méně často, a kdy omezeni časem si snažili užívat každý okamžik.
  • Nedbalost o vzhled, šatník či dokonce hygienu – v manželství mají lidé často pocit, že tyto „zbytečnosti“ už řešit nemusí, že mají vše jisté, tak proč se snažit. Opak je však pravdou. Takový člověk by se měl zamyslet hlavně sám nad sebou – co jej vede k tomu, že o sebe méně pečuje. To, jak se staráme o sebe, vypovídá o tom, jak se staráme o druhé.
  • S výše uvedeným souvisí i další aspekt – někdy až po letech poznáme daného člověka opravdu do hloubky – najednou na něm každý den nacházíme spoustu chyb, zdají se nám odpudivé, trapné, nedospělé.
  • Protiklady se přitahují? Z části je to jistě pravda, ale pokud jste například velmi citově založená žena, je poněkud problém žít s neempatickým technokratem, který vám neřekne hezké slovo nebo pro vás neudělá cokoliv pěkného a pozorného za celý den. Opět se ale můžete ptát – jaké problémy toho druhého jsou jen zrcadlem problémů mých?
  • Snaha vybudovat domov, kde se cítí všichni v pohodě a v bezpečí, selhala – naopak jsou na pořadu dne časté hádky, výčitky. Buď na sebe ti dva křičí nebo naopak v bytě panuje „tichá domácnost“, velmi oblíbený termín v současné době.
  • Sobecké tendence – člověk začíná myslet jen a jen na sebe, druhého často i podvědomě „odstřihne“, vůbec jej nezajímá, co druhá osoba ten den dělala, jak se cítí, co by chtěla podniknout o víkendu. Stále tlačí jen své zájmy, potřeby i názory a nepřipouští, že může být něco i jinak. Přitom v manželství je především nutný kompromis.
  • Žárlivost – ten druhý může zuřit vzteky, když vás vidí bavit se s někým jiným, podezírá vás – i tak lze manželství zaručeně zničit. Více o žárlivosti si můžete přečíst v samostatném článku. Nevěra je samozřejmě úplně jiný případ – na toto téma brzo vznikne článek.

Kdo je na vině, když přijde krize v manželství?

Určitě by byl každý „rád“ a spokojen, kdyby všechna vina za to, že je manželství v krizi, mohl ten druhý. Opak je ale pravdou – mohou za to VŽDY oba. Chyba je nejčastěji v komunikaci, kdy tomu druhému zavčas nesdělíme, co se nám líbí a co ne, co nás trápí, aby si dotyční mohli vše v klidu probrat a snažit se pochopit navzájem. To, že se manželství dostane do krize totiž není věc, která se přihodí z hodiny na hodinu, ale naopak se pomyslný hrnec stále plní až jednou přeteče.

Když se vám něco nelíbí, musíte to umět druhému vysvětlit a vžít se do jeho situace. Nestíháte-li v práci a doma už vůbec ne, je zapotřebí požádat toho druhého, jestli by vám s tímto mohl pomoct (a to může být cokoliv i docela „přízemního“ – domácí úklid, venčení psa, vyzvednutí dětí ze školy, …), aneb rozdělit si nejen radosti, ale i starosti.

Krize v manželství s malými dětmi

Hodně manželství drží jakžtakž a naoko pohromě jen kvůli dětem. I když spolu dva lidé už nechtějí nadále být, často mají představu, že by rozvod a odloučení ublížil dětem (což samozřejmě může být pravda). Pokud se oběma krizi v manželství i s malými dětmi však podařit nevyřeší, a budou mít mezi sebou takovou nepsanou dohodu, že jsou spolu jen kvůli nim, děti to sami vycítí a nic se nevyřeší. A hlavně co bude, až děti vyrostou a rodiče zůstanou doma sami? Problém se ještě znásobí a na oba dolehne o to více.

Každá krize má své řešení

Nic však není nikdy definitivně ztraceno. Pokud chcete, aby manželství vydrželo, je důležité se nejprve zamyslet nad tím, proč s tím druhým jsem a jestli s ním být chci. Co pro vás vaše manželka či manžel znamená? Jak se vedle něj cítíte? Položte si tyto a další otázky a hledejte a na ně odpovědi.

Je zapotřebí být příkladem, jak chci, aby se ten druhý choval ke mně. S manželem či manželkou, s člověkem, s nímž byste měli mít ten nejužší, nejkrásnější a nejspokojenější vztah, se musíte cítit dobře a spokojeně. Můžete tomu vykročit naproti a dělat pro toho druhého na první pohled drobnosti. Věnujte jemu či jí třeba krásný dárek z lásky (ne drahý, ale takový dárek, aby něco vypovídal o druhém i vašem vztahu k němu – jedině tak z toho budete mít oba radost). Nebo se snažte pochopit jeho či její horší náladu například kvůli stresu z práce. Uvařte oblíbené jídlo, hýčkejte, rozmazlujte, komunikujte. Sami se stanete skvělým příkladem a ten druhý se třeba chytne, bude vás následovat a snažit se o totéž.

Cítíte, že krize v manželství trvá už dlouho a sami na ni nestačíte? Potřebujete pomoct? V rámci mé kvantové či EFT terapie se můžeme sejít a probrat vše, co vás trápí. Vše je jen ve vašich rukou!