Jana Čechráková

Sebeláska - pečujte o sebe a své tělo
Blog

Sebeláska – první krůčky na cestě k porozumění vůči sobě samým

Za jedno z nejdůležitějších témat, kterému se chci i v budoucích článcích věnovat, považuji téma sebelásky. A to z jednoho prostého důvodu – neboť sebeláska je základem spokojeného a šťastného života každého z nás! Navíc dle mé zkušenosti z praxe jako terapeutky kvantovou metodou či EFT jsem dospěla k závěru, že téměř každý problém, se kterým se klient na mne obrátí, začíná právě u sebelásky.

Sebeláska - pečujte o sebe a své tělo

Co je sebeláska a co není?

Ovšem nemám na mysli sebelásku v negativním slova smyslu jako ješitnost a aroganci. Sebelásku definuji jako hluboké porozumění a respekt vůči sobě samým, vůči svému tělu a své mysli.

Existuje mnoho důvodů, proč se nemáme rádi. Neustále si vyčítáme chyby a kritizujeme se za ně. Nadáváme si, že jsme udělali něco špatně. Podceňujeme se, že něco nedokážeme.  Jíme stravu, která neprospívá našemu tělu.  Myslíme si, že si nezasluhujeme, aby nás někdo miloval, aby nás pochválil. Vytváříme si nemoci a bolesti. Nežijeme v klidu a harmonii sami se sebou. Půjčujeme si peníze a stresujeme se jejich splácením. Vybíráme si nevhodné partnery a přátele…

Našli jste se v některém z důvodů? Příčiny toho, že se nemáme dostatečně rádi, mohou být různé.  Nikdy však není pozdě začít na sobě pracovat. Ale jak na to?

Základní kroky – terapie a sebeláska

1. NIKDY SE NEKRITIZUJTE!

Začněte třeba tím, že se přestanete kritizovat. Jsme lidé, jsme nedokonalí, a každý z nás má právo dělat chyby. Každá chyba nás má poučit, nikoli zničit. Když uděláte chybu, připusťte si ji a uznejte ji, ale zároveň zvažte, zda se o danou věc pokusíte znovu s větší zkušeností a vervou nebo svou energii nasměrujete jinam.

2. CHVALTE SE!

Každý potřebuje občas uznání a pochvalu od druhých, ale ještě důležitější je, abychom byli vnitřně spokojení sami se sebou. Nečekejte na chválu od ostatních (ta přijde sama) a začněte nejprve u sebe! Chvalte se tedy za každou maličkost. Chvalte se co nejčastěji. Chvalte se za zdánlivě nedůležité úkony, které děláváte pravidelně, a které požadujete Vy i Vaše okolí za samozřejmé.

3. VAŠE POTŘEBY A PŘÁNÍ JSOU DŮLEŽITÉ!

Uvědomte si, že jste stejně důležití jako jiní lidé. Máte své potřeby a přání, které jsou přinejmenším stejně důležité jako ty ostatní. Často jsou to právě ženy, které automaticky a bezmyšlenkovitě staví potřeby druhých nad své vlastní. Posilujte vlastní sebelásku tím, že dáte svému okolí jasně najevo, co si přejete a co zrovna Vy potřebujete.

Sebeláska - růže

4. PEČUJTE O SEBE!

Stejnou péči jako věnujete Vaší mysli, dopřávejte také Vašemu tělu. Starejte se o něj, pečujte o sebe, jezte stravu, která Vám prospívá. Naopak se vyhněte všemu, co Vám škodí: nadměrné konzumaci alkoholu, kouření, rizikovým aktivitám. Vaše mysl a tělo jsou spojené nádoby. Nezapomeňte na krásné české přísloví: Ve zdravém těle zdravý duch.  Uvědomte si však, že Vaše tělo bude zdravé jenom tehdy, pokud i Vaše mysl bude zdravá!

5. NENÍ POTŘEBA VŠECHNO ZVLÁDAT!

Dnešní styl života klade na každého z nás mnoho povinností a úkolů. Ale opravdu není nutné, abychom všechno na světě zvládali sami. Pokaždé, když to bude potřeba, řekněte si o pomoc a s vděkem ji přijměte. Opravdu to není známka slabosti, ale zdravého selského rozumu!!!

A když už tyto kroky budete zvládat, nezapomeňte ještě na:

6. DĚLEJTE PRÁCI, KTERÁ VÁS BAVÍ A NAPLŇUJE!

Člověk je od přírody tvořivý a potřebuje se nějak smysluplně zaměstnávat, vytvářet nové hodnoty, těšit se z činností, které ho budou bavit a naplňovat. Tím, že budete mít z práce radost, podporujete sebelásku také. Za dobře odvedenou práci se opět sami pochvalte, těšte se zní, ale neupínejte se příliš na jednu činnost – na čem přesně pracujete totiž vůbec nezáleží.  Nemusíte hned měnit zaměstnání, pokud Vám to současné moc nevyhovuje, klíčové je si uvědomit, že jakákoliv práce může být prospěšná a tvořivá, pokud se na ni podíváte ze správného úhlu.

7. ODPOČÍVEJTE!

Vaši práci, koníčky, starost o děti a rodinu či sport nezapomeňte kompenzovat dostatečným odpočinkem! Každý den si dopřejte dostatek spánku a choďte brzy spát. Je dobré se zaměřit i na aktivní odpočinek – choďte často do přírody na procházky, meditujte, cvičte. Dopřejte si delší dovolenou, ideálně jednu v zimě a druhou v létě, bez práce, mobilu, internetu. Díky tomu budete další věci v životě zvládat snadněji. V době odpočinku také můžete přemýšlet více sami nad sebou, zvolnit, uvědomit si, co je po vás a váš život opravdu důležité.

8. DBEJTE NA ŠŤASTNÉ MEZILIDSKÉ VZTAHY!

Obklopujte se pouze lidmi, s nimiž je Vám dobře. A nezapomeňte se k ostatním chovat tak, jak byste si přáli, aby se chovali oni k vám. A to platí v partnerských vztazích, pro vztahy v rodině či v práci. Vztahy k ostatním se vždy odvíjí od toho, jaký máte vztah sami k sobě.

Přeji všem, kteří se rozhodnou učinit první krůčky na cestě k sebelásce a k terapii láskou, aby postupně nalézali ten úžasný pocit vnitřní spokojenosti a štěstí. Aby pocítili hodnotu a důležitost každé bytosti na tomto světě. Každá změna začíná u sebe! Na základě své vnitřní změny měníte svět okolo Vás. Budete překvapeni, že zázraky se opravdu dějí!

Krásný adventní čas!

Poprvé publikováno: 2017