Jana Čechráková

sebeláska a zvýšení sebevědomí
Blog

Ach ty mezilidské vztahy… Jak krizi ve vztahu využít ve svůj prospěch.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se setkáváte s lidmi, kteří vám z nějakého důvodu vadí? Proč se např. s určitými lidmi hádáte, závidíte někomu něco, obviňujete či vyloženě nenávidíte? Zažili jste někdy takový stav vaší mysli, kdy jste nebyli schopni přestat myslet na nic jiného, než na tu či toho, který vám tak vadí. S myšlenkou na toho, kdo vám vadí, chodíte spát a vstáváte se stejnou myšlenkou i ráno? Co se to tedy s vámi vlastně děje?

Znáte ten pocit, když se setkáte s určitým člověkem a hned víte, že jste takzvaně „na stejné vlně“. A možná také znáte ten pocit, co to s vámi udělá, když vám do cesty přijde někdo, kdo s vaší emocionalitou naprosto výrazně negativně zamává.

sebeláska a zvýšení sebevědomí

Jak se naučit porozumět mezilidským vztahům

Chtěla bych vás naučit dívat se na takováto setkání z jiného úhlu pohledu. Z pohledu vašeho vnitřního já. První, čeho byste si měli všímat, jsou vaše pocity. Co se ve vás odehrává. Snažte se popsat to, co cítíte. Pokládejte si otázky, z jakého důvodu mně ten člověk vadí? Co mi na něm vadí? Jaká jeho vlastnost či chování se mě tak dotýká? Analyzujte své vnitřní prostředí, protože nic není náhoda a nic se nám v životě nestává jen tak pro nic za nic.

Po tom, co popíšete vlastní pocity a konkrétně pojmenujete, co vám na druhém vadí, zauvažujte, zda vlastnost či chování, které vám vadí na někom jiném, není něco, co chybí vám? Nebo naopak – vy se chováte úplně stejně, jen si to nechcete připustit nebo si to neuvědomujete. A to je právě ono! Každé takové setkání nám nastavuje pomyslné zrcadlo. A jen my sami dokážeme v tomto odrazu číst.

Krize ve vztahu může být užitečná – napraví nízké sebevědomí a naučí sebelásce

Uvedu příklad z praxe: jedna mladá žena se přes své známé seznámila s jinou mladou ženou. Začaly se kamarádit. Po nějakém čase první žena začala pociťovat, že jí druhá žena velmi často zahrnuje všelijakými svými problémy a neustálými negacemi, a že jich nebylo málo! Také po ní žádala mnoho různých druhů pomoci od hlídání dítěte po každodenní volání a prosení o radu a vyslyšení. První žena si začínala uvědomovat, že každé takové setkání jí vlastně velmi unavuje a energeticky vysává. Skoro každý den v sobě řešila problémy druhé ženy. Přesto jí ve všem vyhověla. Začaly spolu dokonce podnikat!

Jenže každodenní kontakt a vystavení se neustálé sprše negativních zážitků přivedlo první ženu k podrážděnému chování, které se postupně stupňovalo až k úplně nechuti trávit s druhou ženou jakýkoli čas. Dopadlo to ukončením podnikání a rozchodu obou žen. První žena se naučila vnímat život z jiného úhlu pohledu a tak postupně odhalovala pravdu. Druhá žena ji tak dlouhou dobu nastavovala zrcadlo, ale ona v něm neuměla číst. Nakonec na to přišla. Druhá žena ji ukazovala, že je potřeba naučit se chránit sama sebe, nenechat se využívat a vyjít ostatním vstříc vždy, když druzí potřebují. Naučit se vlastní sebehodnotě, sebelásce a zdravému sebevědomí. Taktéž jí ukázala, že je potřeba jednat a být aktivní.  Druhá žena na ní „házela“ negaci, aby se jí sama zbavila. Také ona se snažila chránit sama sebe.

První žena tento odraz přečetla a je vděčná té druhé ženě za to, že jí vstoupila do života, aby ona sama mohla projít vnitřní změnou. Znovu se začaly vídat, ale první žena již ví, kde jsou její hranice a jejich vztah má pevně ve svých rukou. Druhá žena však ve svém zrcadle číst neumí, a tak u ní žádná změna zatím neproběhla. To už je však volba každého z nás.

Každá změna začíná u sebe! Jen přes vlastní změnu můžeme ovlivnit své okolí! Změň sebe – změníš svět!

Poprvé publikováno: 13. 10. 2017