Jana Čechráková

kdo jsem
Blog

Kdo jsem

Nedávno jsem měla klienta, který si za cíl našeho sezení zvolil poznání – kdo jsem?

kdo jsem
Zdroj obrázku: https://pixabay.com/photos/guy-man-people-dark-shadow-hands-2617866/

Je to velmi časté téma v dnešní době. Jde totiž o to, že mnoho lidí žije podvědomě svůj život podle představ druhých, nejčastěji svých rodičů.

Naši rodiče mají určitá očekávání, podle kterých bychom se měli chovat, reagovat, jakou školu studovat, jakému koníčku se věnovat… A když jejich očekávání nesplňujeme, zlobí se, nepřijímají nás, méně nás milují…

Každý z nás je jiný, od mala si tvoříme svůj soukromý svět, svoji realitu.

Přes svoje filtry vnímání pak reagujeme na okolí. Pokud se dospělý člověk potýká s pocitem, že neví, kdo vlastně je, co v životě chce, a kde je jeho místo, s největší pravděpodobností žije určitý podvědomý program, který pramení v jeho v dětství.

Tak kdo jsem?

Vraťme se ale zpátky k již zmíněnému klientovi, který zažíval velký zmatek v jeho současném životě. A jak jinak, tento problém kořenil hluboko v dětství. Navíc jej vychovávala babička a on se bál udělat jakoukoliv chybu, aby se na něho kvůli něčemu nezlobila. Podobné silné emoce jako strach udělat chybu, selhání, nejsem dost dobrý nebo jsem k ničemu ho provázely během škol, vztahů i pracovního života.

Aby jakýkoli člověk v podobné situaci dokázal najít své vnitřní já, aby byl schopen naslouchat svému srdci, co opravdu chce, po čem jeho duše opravdu touží, musí si „odpracovat“ všechny výše zmíněné emoce, které mu brání naslouchat těm jemným pocitům, které se skrývají pod nimi.

Klientovi jsem pomohla pochopit celý skrytý vzorec chování, který ho tak dlouho udržoval v životě, který ho mátl a nepřinášel mu štěstí a radost. Je velmi důležité věnovat pozornost svým emocím, zda nejsou příliš silné a zda vás neovládají stylem, kterým nechcete. Až pokud se zbavíte nefunkčních vzorců chování, můžete uslyšet to jemné volání vaší duše. Pak teprve můžete vnímat, jaké činnosti vám přinášejí radost a štěstí, v kterých rolích se cítíte bezpečně.

Vždyť můžete něco zkazit, něco neudělat, v něčem zklamat… Jen si to vše dovolte a z chyb se poučte. Člověk je složitá bytost, ale příroda nás obdarovala emocionalitou, a tak se jí musíme věnovat, i když některé emoce nejsou vůbec příjemné.

S emocemi a nefunkčními vzorci chování lze pracovat různými způsoby a technikami,
já mám nejraději kvantové čistění, EFT či Psych-K!

Buďte sami sebou a žijte život, jaký chcete žít! Zpřetrhejte pomyslné nitky, za které tahá vaše podvědomí!