Jana Čechráková

Duševní pohoda
Blog

Duševní pohoda

Každý z nás chce být v životě šťastný, spokojený a žít v radosti. Ale abychom takto žili, musí být náš mozek naprogramován na štěstí, radost a spokojenost. Tento stav můžeme také nazvat jako duševní pohoda.

Velmi zjednodušeně: pokud by se dítěti dostalo plného přijetí, důvěry a lásky, bude žít spokojený život. Ale pokud ne, jeho duševní rovnováha bude pravděpodobně narušena a jeho mozek bude hlásit v určitých situacích negativní pocity, špatné nálady apod.

Lásku, přijetí a důvěru bych označila za hlavní potřeby každého dítěte (člověka). Slyšeli jste od rodičů: „máme tě rádi takového, jaký jsi“, „co děláš, je úžasné“, „vše můžeš dokázat“? Pokud ne, jste dalším adeptem pro práci na sobě 🙂

Duševní pohoda

Naučte se pozorovat své emoce

Pokud se necítíme v některé oblasti života dobře, je velmi důležité věnovat pozornost svým emocím, které nám přesně řeknou a signalizují, co se v nás vlastně děje. Jistě, tento druh emocí je nepříjemný, někdy až nesnesitelný. Často lidé negativní emoce „zamykají“ do svých pomyslných třináctých komnat, ale stále tam jsou a budou. Zamčené, uvězněné a budou časem dělat „neplechu“. Je potřeba se svých emocí nebát. Jsou naše a přicházejí z konkrétních důvodů.

Ve své praxi pracuji s emocemi hlubinou technikou emočního čištění nebo technikou EFT. V obou případech se jedná o neutralizaci negativních emočních vzorců.

Příklad: zvládání emocí při rozchodu nebo rozvodu

Představte si, že se rozvádíte. Jde o velmi bolestivý rozchod, kdy vás partner či partnerka opustí s tím, že si našli někoho jiného.

Co se v opuštěném člověku může odehrávat? Zklamání, vztek, selhání, samota, méněcennost, nedůvěra, lítost, smutek… Je přirozené cítit se špatně, ale vždy záleží na míře emocí a hranici, kterou považujeme za snesitelnou. Pokud máme pocit, že své emoce nezvládáme, je vhodné svěřit se do rukou terapeuta, který vás provede emoční bouří ideálně do stavu emoční neutrality. V takové chvíli již člověk není v zajetí negativních emocí a dokáže se na svou situaci podívat rozumem. Dokáže se rozhodovat na základě toho, co chce on, nikoli na základě toho, do čeho jej tlačí emoce. Již mě nebude válcovat vztek, který mi bránil v klidu řešit svoji současnou situaci, nebo již nebudu usedavě plakat nad svým zmařeným osudem

Hlubinné techniky jsou velmi efektivní a učí vás rozpoznávat emoce a duševní stavy, které vám způsobují jisté životní události. Práce s emocemi však neznamená, že emoce přestanete cítit! Stále zůstáváte emočními bytostmi. Protože prožívání života bez emocí, by bylo pusté, ploché a šedé.

Ideální stav označuji za emoční vyrovnanost, což je stav, kdy je můj mozek nastaven na štěstí, spokojenost a radost v životě! Zkrátka duševní pohoda.

Duševní pohoda je daleko? Cítíte, že by se vám hodila pomocná ruka?

Neváhejte se mi kdykoliv ozvat a využít mých služeb: