Jana Čechráková

strach má velké oči
Blog

Strach má velké oči

Strach, jedna z nejčastějších negativních emocí, lidem často komplikuje život. Všichni strach známe a všichni jsme ho mnohokrát ve svém životě zažili. Slovo strach zvukem i významem odpovídá slovu stráž nebo strážce. A z toho vyplývá, že prvotní funkcí strachu je nás chránit! Ale strach má velké oči.

strach má velké oči

Na strach se můžeme podívat ze dvou úhlů pohledu:

1# Strach elementární, který nás upozorňuje na reálné nebezpečí a ochraňuje nás před nepříjemnostmi.

Tento strach nám pomáhá držet se dále od nebezpečí. Je to tedy strach na reálné nebezpečí.

2# Strach, který nepotřebujeme, je zbytečný a iluzorní.

Vzniká z chybného vnímání světa kolem nás. Co se týče síly, nijak nezaostává za svým elementárním bráškou. Vzpomeňte si, jestli jste se někdy báli ve tmě, i když reálný důvod k tomu nebyl žádný. Každý sebemenší šramot ve vás pak vyvolává až panickou hrůzu. Ne nadarmo se říká: „Strach má velké oči!“ Tento iluzorní strach pramení v chybném vnímání sebe samého. Základem je nízké sebehodnocení, nedostatek sebedůvěry, pochybnosti. Záleží na tom, jak každý z nás pokládá sebe samého za neschopného vyrovnat se s komplikovanými problémy svého života. Pak se okamžitě stane obětí iluzorního strachu. Toto chybné vnímání je výsledkem výchovy a zážitků především z dětství. Naše podvědomí si vytvoří přesvědčení a vzorce chování, které nás v následujícím životě limitují a znepříjemňují nám život.


Chybně vnímá svět kolem sebe ten, který si nedokáže uvědomit svoji spoluodpovědnost za vše, co se mu v životě děje. Nic není náhoda a vše má vždy svoji příčinu. Z mého pohledu není správné překonávat strach násilím, ale naopak je důležité, umět být se strachem v interakci, transformovat jej.

V době, kdy na celý svět útočí pandemie koronaviru, je mnoho lidí pod nátlakem médií a jsou v zajetí právě iluzorního strachu. Samozřejmě, že je velmi náročné pro všechny lidi vyrovnat se s měnícím se světem a přijmout nová opatření, omezení a celkově se adaptovat na změny. Nyní se ukáže, kdo je pružný ve svém jednání, chování, kdo se dokáže přizpůsobit. Toto chování vyplývá právě ze správného vnímání světa a přijetí odpovědnosti. Naopak lidé v zajetí iluzorního strachu budou prožívat velmi náročné životní období, které může nést následky do konce jejich života.

Strach má velké oči!

Pokud stále o něčem negativním přemýšlíme, vkládáme do toho energii. Proto se negativní myšlenky posilněné strachem dost rychle materializují. Naopak pozitivní myšlenky zase vytvoří pozitivní události. Čím déle nám nějaká myšlenka víří v hlavě, čím jasnější představa se nám při ní vytvoří, tím rychleji se tato myšlenka zmaterializuje.

Naštěstí s iluzorním strachem lze pracovat velmi efektivně. Osobně pracuji hlavně se 4 technikami, které umí úspěšně transformovat stres:

Nebuďte obětmi iluzorního strachu, je zbytečný, nepotřebujete ho a k ničemu dobrému vám není! Nebojte se říct si o radu či o konzultaci.