Jana Čechráková

Jak předcházet psychickým problémům fotografie spokojené kočky
Blog

Psychickým problémům se vyplatí předcházet

Ať už člověk zápasí s depresemi, chronickým stresem, úzkostí či s různými fóbiemi, jedno je jasné: mnohem lepší je těmto problémům předcházet vhodným životním nastavením a podmínkami. Pokud je totiž člověk vnitřně silný a odolný, jakoukoliv negativní situaci, ve které se ocitne, bude řešit lépe a také se s jejími následky lépe vyrovná. Naopak s ním všechno hned „zamává“, pokud má psychiku oslabenou.

Předcházet úplně všem psychickým problémům je takovým ideálem, ke kterému můžeme směřovat, ale nikdy to nelze zcela zaručit. Každopádně vhodná prevence může být vhodnější a účinnější než mnohdy zdlouhavé a neefektivní řešení těchto potíží.

Následné řešení různých psychických problémů je náročnější než řešení některých fyzických potíží, například nachlazení. Z těchto problémů se většinou člověk vyleží v průběhu několika dnů, ale deprese, stres, negativní emoce, strach či úzkost – s těmi se může potýkat celé roky.

Odhalit skutečnou příčinu je někdy jednoduché – silný šok z tragické události, trauma z dětství, úraz. Na druhou stranu jsou i mnohem složitější případy, kdy se daný problém vyvíjí velmi pomalu a skrytě a teprve až se více projeví v plné síle, tak se jej člověk rozhodne řešit.

Jak předcházet psychickým problémům fotografie spokojené kočky – psychické problémy

Jak lze vznik psychických problémů minimalizovat a účinně jim předcházet?

Naučit se sebelásce

Zcela zásadní krok. Sebeláskou mám na mysli hluboké porozumění a respekt vůči sobě samým, vůči svému tělu a své mysli. Začněte třeba tím, že se přestanete kritizovat. Jsme lidé, jsme nedokonalí, a každý z nás má právo dělat chyby. Každá chyba nás má poučit, nikoli zničit. Když uděláte chybu, připusťte si ji a uznejte ji, ale zároveň zvažte, zda se o danou věc pokusíte znovu s větší zkušeností a vervou nebo svou energii nasměrujete jinam. O postupných krocích, jak se naučit sebelásce, se dočtete v samostatném článku zde. Se sebeláskou ve své podstatě souvisí i další body níže.

Pečujte o své tělo, předcházejte možným úrazům a nemocem

Vybudováním silného a odolného těla vybudujete i silnou mysl. Opravdu to není klišé. Vhodnou zdravou stravou, pravidelným pohybem, odpočinkem, dostatečným spánkem a celkovou péčí o své tělo byste si měli zajistit i značnou psychickou odolnost.

Psychické problémy neřešte alkoholem!

Ať už Vás trápí cokoliv, vyvarujte se alkoholu a rozhodně se jím nesnažte svou situaci řešit. Stal by se totiž pravý opak – jen by se problém dále prohluboval, člověk si sebe začne méně vážit, mění se jeho povahové vlastnosti, klesá chuť k práci… Hodně lidí trpící psychickými problémy nejrůznějších druhů má vyšší sklon k alkoholismu.

Snažte se vyvarovat konfliktům, napětí, krizovým a stresovým situacím

Tento bod není vždy jednoduše realizovatelný, některé věci se nedají ovlivnit: tragická událost v rodině, mezi přáteli, trauma vyvolané úrazem…

Je možné však ovlivnit to, zda se účastníme hádek, zda je sami vyvoláváme, s jakými lidmi se stýkáme, zda reagujeme podrážděně, zda se příliš stresujeme v práci, propadáme žárlivosti nebo negativním myšlenkám…

Mnohem lepší je své potenciálně negativní jednání usměrnit, přesměrovat energii, transformovat ji v něco pozitivního. Jakmile navíc dokážeme být vyrovnaní, šťastní, můžeme tím i pozitivně působit na ostatní, na naše okolí a rovněž v nich tuto negativitu mírnit.

Tyto kroky vám mohou pomoci své fyzické i psychické zdraví upevňovat. Je důležité si uvědomit, že záleží jen a pouze na každém z nás, jak na určitou situaci zareagujeme, jak se s danou (mnohdy složitou) životní situací vyrovnáme. Svou realitu si skládáme ze všech našich myšlenek, emocí, slovních i fyzických projevů – a jsme za ně také zodpovědní.

Nedaří se vám psychické problémy řešit? Potřebujete poradit či nasměrovat?

V mé praxi EFT terapie Vám mohu nabídnout konzultace k možnému řešení Vašich potíží. Neváhejte se na mě kdykoliv s důvěrou obrátit.