Jana Čechráková

hubnutí – váha, metr, jablko
Blog

Proč diety nefungují? Protože hubnutí začíná v hlavě!

Na začátku každého nového roku je otázka hubnutí velmi aktuální. Mnoho lidí si dává velká předsevzetí a mnoho lidí každý rok dokonce ta stejná. K těm nejčastějším patří ZHUBNOUT!

Dobře, ale co s tím, když jste již vyzkoušeli množství zaručených diet a preparátů na hubnutí. Co s tím, když máte za sebou úpravu jídelníčku, sportujete, ale přesto výsledek není z dlouhodobého hlediska udržitelný. Nechci říci, že diety nefungují, ony fungují, ale problém je v tom, že fungují krátkodobě. Něco zhubnete, ale časem se vám váha vrátí nazpět, říká se tomu „jojo“ efekt.

Tak kde je ten problém? Řeknu vám to, ten problém je ve vaší hlavě, ve vaší psychice!

hubnutí – váha, metr, jablko

8 kroků, jak zatočit s “věčným“ hubnutím:

1. Rozhodnutí, že chcete se sebou něco dělat!

Nevěřte, že za vás někdo nebo něco udělá, že vám zázrakem zmizí přebytečná kila. Je potřeba vzít odpovědnost do svých rukou a ujasnit si, že se sebou chci něco udělat!

2. Stanovte si jasný cíl!

Kolik kilogramů chcete zhubnout? Cíl musí být reálný, tzn. je lepší stanovit si dílčí cíle, které povedou k cíli hlavnímu, než hned ze začátku se vrhnout na ztrátu váhy 30 kg. Každý váš cíl musí být pro vás uvěřitelný, musíte mu jednoduše věřit.

3. Položte si otázku: Co získám tím, že zhubnu?

Za nemožností zhubnout stojí totiž podvědomá přesvědčení, např. že to nedokážu, že vlastně nechci zhubnout, neboť bych musela vyměnit celý šatník či záludnější důvody, např. budu vypadat lépe, atraktivněji a já to vlastně nechci…

4. Zbavte se podvědomých přesvědčení o hubnutí!

Takováto přesvědčení sbíráme celý život, někdo nám něco řekl, co se týkalo naší váhy a nebylo to příjemné. Kdo se kvůli vaší váze posmíval nebo vám rodiče celé dětství opakovali, že máte nadváhu v rodině? Uvědomte si, co všechno víte o svém problému, co kvůli tomu musíte nebo naopak nesmíte. Co vám vyšší váha přináší a co naopak bere? Všechna tato přesvědčení si sepište na papír.

Pro ty, kteří potřebují trochu pomoci, nabízím tři otázky, na které hledejte odpovědi:

  • Co vám vadí na vaší váze?
  • Co vám vadí na vaší postavě?
  • Vzpomínáte si na nepříjemné poznámky, které někdo říkal o vaší postavě?

V první řadě je nutné zbavit se negativních přesvědčení a podvědomých programů! Hubnutí začíná v hlavě, tzn. nejprve musíte být „štíhlý“ ve vaší mysli. Tato změna se brzy projeví i ve vašem těle.

5. Přijměte každé jídlo s vděčností, jako dar.

Náležitě si jej vychutnejte, důkladně žvýkejte každé sousto! Jezte v klidu a pohodě, soustřeďte se jen na jídlo. Nečtěte noviny, nedívejte se při jídle na televizi. Věnujte se jen sami sobě a dobrému jídlu, které máte možnost konzumovat.

6. Vybírejte kvalitní potraviny.

Vždyť jde o vás, o vaše tělo, o váš příjemný požitek z dobrého jídla. Uvědomujte si, co jíte, během jednoho chodu, během celého dne.

Hubnutí - zdravá kvalitní strava a potraviny

7. Vizualizujte si svoji vysněnou postavu a ztotožněte se s ní.

Kdykoli potkáte člověka s podobnou postavou, řekněte si, ano, to se mi líbí, takhle vypadám i já. Zaměřte celkově svoji pozornost na to, čeho chcete dosáhnout, ne na to, v jakém stavu jste nyní. Žijte s přesvědčením, že již svojí ideální postavu máte. Vystřihněte si vaši ideální postavu z časopisu a noste obrázek u sebe, často se na něj dívejte a říkejte si, ano takovou postavu mám, to jsem já!

8. Naučte se mít rádi sami sebe!

Pokud cítíte, že s vámi v tomto směru není vše v pořádku, zkuste se každé ráno, když se díváte do zrcadla v koupelně, zaměřit na tu část vašeho těla, která se vám líbí. Může to být například pěkné obočí, hezké nehty na rukou, husté vlasy,  čistá pokožka nebo cokoli co máte na sobě rádi. Každý den přidávejte další část vašeho těla. Cílem je, abyste se cítili dobře, když pozorujete sami sebe v zrcadle. Abyste přijali sami sebe takoví, jací doopravdy jste. Abyste se měli konečně rádi!

Pokud se vám přesto nedaří zbavit se např. podvědomých programů a negativních přesvědčení nebo máte problém zorientovat se na trhu s potravinami, nevíte, které potraviny jsou kvalitnější, jak to zjistit, podle jakých kritérií, ráda se vám budu osobně věnovat ve své praxi.