Jana Čechráková

Psychika a hubnutí – EFT terapie
Blog

Vliv psychiky a emocí na hubnutí

hubnutí a psychika - váha, na ní jablka a krejčovský metr

Dodržování jídelníčku, úzkostlivé počítání kalorií, sport – tyto nástroje jsou pro zdravé hubnutí nezbytné, ale pokud máme v nepořádku naši psychiku, jen těžko můžeme úspěšně zhubnout trvale.

Na hubnutí má vliv stav naší mysli a emoční vzorce spojené s jídlem

Vliv psychiky a našich emocí na hubnutí v souvislosti se stravováním je obrovský. Za vším stojí emoční vzorce, které jsme si vytvořili a tvoříme v průběhu celého života. U stravování jako u mnoha dalších oblastí je „potíž“ v tom, že nejvíce emočních vzorců spojených s jídlem se vytváří v raném dětství. Mnoho z nás jistě bylo pomocí jídla odměňováno, například pokud jsme byli hodní, dostali jsme něco sladkého. Je však i mnoho případů, kdy rodiče či učitelé ve školce děti do jídla nutili. Z těchto všech možných variant a asociací si každý člověk vytvořil více či méně silné emoční návyky, které jej doprovází do současnosti. Už jenom to, že jíme omezený sortiment potravin, který byl zrovna k mání ve školních jídelnách, nebo potraviny které naši a jejich rodiče měli rádi. Odtud pak pramení např. neschopnost pochopit, proč jsou některá jídla horší (obvykle mnoho z těch oblíbených) a některá naopak zdravá – ale v životě jsme o nich neslyšeli.

hubnutí a psychika – EFT terapie

A aby toho nebylo málo, rozlišujeme ještě tzv. emoční bolesti ve vztahu k jídlu. Obvykle to způsobují „nevinná“ slova typu: V naší rodině jsme všichni silní, ani ty nebudeš štíhlá, máme to prostě v rodině! Nebo se často lidé potýkají s omezujícími názory, které je přesvědčují, že zhubnout nemůžou, neboť proces hubnutí je příliš těžký, nebo pokud zhubnou, budou zranitelnější apod. Je důležité si uvědomit, že s čím se vnitřně ztotožníme, to se také v životě projeví. V tomto případě vyšší váhou a zdánlivou nemožností zhubnout či si váhu udržet. O problematice emocí a hubnutí si můžete přečíst blíže v sekci EFT terapie – Terapie EFT a stravování.

Jaký je tedy klíč ke správnému hubnutí?

Zaprvé je nutné odstranit chybné emoční návyky a psychické bloky v souvislosti s jídlem. Může to být strach z jídla, přejídání kvůli pocitu viny apod. V této nejdůležitější oblasti může velmi pomoct EFT terapie, na kterou se specializuji.

Jakmile je tento vztah upraven, je také nutné dodržovat základy správné výživy (makrosložky, pitný režim, vhodné kombinace potravin). Velmi vhodné je i zařadit do svého harmonogramu pravidelnou pohybovou aktivitu.

Jaké stravovací návyky dodržovat? Především střídmost, pestrost a rozmanitost, barevnost, uvolněnost a pravidelnost. O těchto návycích si přečtete blíže zde.

hubnutí a psychika – EFT terapie

Věděli jste, že na otázku hubnutí a psychika se v rámci své praxe EFT terapie specializuji?

Hubnutí, emoce a psychika, to je jedna velká oblast, které se ve své poradně věnuji. Pomohla jsem již řadě klientů, kteří nebyli spokojení se svým vztahem ke stravování, a ani se jim nedařilo zhubnout, i když se velmi snažili. Všechno je totiž v hlavě. Hubnutí se jim povedlo až když změnili stravovací návyky spolu s vytvořenými emočními vzorci z minulosti.

Myslíte, že máte také podobný problém?

  • Chcete se špatných emočních návyků v souvislosti se stravováním zbavit?
  • Chcete konečně zhubnout a chápete, že je nutné nejprve začít v hlavě?
  • Jde vám o odstranění strachu z jídla či odstranění pocitů viny při jídle?
  • Potřebujete kromě EFT terapie poradit i s individuální skladbou jídelníčku a s obecnými stravovacími principy? Jako certifikovaný výživový poradce Vám mohu v rámci EFT terapie zaměřené na hubnutí nebo zdravý vztah ke stravování pomoci.

Pokud jste odpověděli „ano“ alespoň na jednu z těchto otázek, neváhejte mě kontaktovat. Můžete mi napsat nezávazně do mé online EFT poradny, rovnou si domluvit osobní schůzku v poradně či si zavolat telefonicky přes Skype.