Jana Čechráková

úzkosti
Blog

Úzkosti

Jak vlastně úzkosti vznikají? Nutno říci, že každý z nás jsme jedinečný a každý z nás se vypořádáváme s životními událostmi po svém. A také každý z nás máme své vlastní prožívání. Faktorů, které ovlivňují člověka, je velmi mnoho. A dokonce ani jednovaječná dvojčata, která vyrůstají ve stejné rodině, budou prožívat jinak stejné události a do života si vytvoří jiná přesvědčení, která budou utvářet jejich vlastní život.

úzkosti - úzkostná žena trpící psychickými problémy, jak se zbavit úzkosti

Pátrat tudíž po kořenech obtíží, ať jsou to úzkosti nebo jiná omezení, je složitější a vyžaduje více času a práce. A hlavně, když se nad tím vším zamyslíme, je to vlastně zbytečné. 🙂

Jak se zbavit úzkosti?

Existuje celkem jednoduchá technika, která je schopna vám pomoci zbavit se úzkostí třeba i během jediného sezení! Nazývá se PSYCH-K.

Práce v Psych-K spočívá ve změně přesvědčení, která utvářejí naše životy. Funguje skvěle a nejen úzkosti mizejí rychlostí blesku. 🙂 Jak je to možné? Proces práce v PSYCH-K  propojuje obě mozkové hemisféry a tím vytváří maximální potenciál našeho mozku k vypořádání se s jakoukoliv situací v našem životě.

Je tu však jeden faktor, u kterého se chci zastavit a tím je – benefit! Benefit z toho, že trpím úzkostí. Ano, chápu, že teď mnohým z vás připadá úplně prapodivné, co tady zmiňuji, ale věřte, že benefit, který vám např. úzkost přináší, je nejdůležitějším faktorem při práci s ní. Jestliže se těchto „benefitů či výhod“ úzkosti nezbavíte nebo se s nimi vnitřně nesrovnáte, těžko bude fungovat jakákoliv technika!

Uvedu příklad: Jednou za mnou přišla klientka, která trpěla úzkostmi a přála si určitý druh terapie. Respektovala jsem její přání, ale nicméně jsem ji vysvětlila výhody metod jiných. Bylo to velmi zajímavé povídání, neboť jsme jen z krátkého rozhovoru přišly na to, že ona se úzkostí vlastně – pro ni zcela nečekaně – zbavit nechce, neboť když si představila svůj život bez úzkostí, byl vlastně prázdný… Úzkosti jí přinášely náplň života, chodila po vyšetřeních, terapiích, stěžovala si lidem v okolí… Bez úzkostí si vlastně život neuměla představit. Co by dělala, kdyby byla zcela zdráva? Toto je jen jeden případ z mnoha. Ale uvědomit si svůj život bez vašeho problému, je zásadní věc! Pokud narazíte na určité překážky, které vám brání v tom být zdravý, nebo vám něco vadí, když si sami sebe představíte bez vašich obtíží, je potřeba se zamyslet právě nad tím, zda opravdu chcete podstoupit proces změny. Pak bude např. Psych-K fungovat úžasně. 🙂