Jana Čechráková

podzim rytmus roku
Blog

Rytmus roku a jeho vliv na životní energii

Všichni žijeme v tom, že rok začíná 1. ledna. Chci vám ukázat, že na rok se dá dívat také z jiného úhlu pohledu – z perspektivy ročních období a životní energie. Jedná se o rok biologický, začínající podzimní rovnodenností.

životní energie – podzim

PODZIM

Na podzim dochází v přírodě k obrovské transformaci. Příroda uklízí, padá listí a odumírají části rostlin, ale ve stejnou chvíli už zakládá na nové. Probíhá říje vysoké zvěře a spadlá semínka rostlin se zabydlují v zemi, aby se mohla koncem zimy aktivovat a klíčit. Příroda odhazuje, co už nepotřebuje, a současně připravuje zárodky nového života pro příští rok! Koncem listopadu již holé keře a stromy přinášejí viditelnost a jasnost. Tam, kde v létě byla džungle, je najednou vidět skrz naskrz.

Pro nás je tak podzim nejlepším obdobím roku pro zahajování změn v našem životě. Je nutné zhodnotit, co v průběhu uplynulého roku fungovalo a co ne, a to pustit. To se týká nejen věcí, ale také vztahů, nepotřebných limitujících myšlenkových vzorů a návyků.

Je to však fáze pasivní, kdy si máme stanovovat záměry, ujasňovat cíle, kde chceme být za rok, a také si uvědomit  hodnoty a principy, podle kterých chceme utvářet svůj život. Díky těmto pevným základům, které svému životu dáme na podzim, budou mít naše záměry větší šanci se uplatnit v roce následujícím. A může to být například i záměr mít více elánu a životní energie.

Klíčovou podzimní aktivitou je naplánovat si příští „úrodu“. Chcete za rok sklízet jablka nebo hrušky, nebo něco úplně jiného? Víte, jaké konkrétní kroky chcete v životě provést? Např. odejít ze zaměstnání, začít cvičit… Ale třeba si i užívat rodinné harmonické vztahy. Přesně na podzim je správný čas toto vše sepsat, aby semínka vašich záměrů mohla během zimy inkubovat a klíčit.

Podzim nás vede do hloubky, do zkoumání svého života, co v  něm funguje a co ne. Pomáhá nám vidět to, co na jaře ani v létě neuvidíme, protože v těchto obdobích je naše životní energie nasměrována ven z našeho nitra.

životní energie – zima

ZIMA

Zima je obdobím, kdy je celá příroda ve fázi hlubokého klidu. Tento klid ale neznamená, že se v přírodě vůbec nic neděje. Pod sněhem tleje listí a některá semínka začínají proces podzemního klíčení. Některá zvířata začínají koncem zimy rodit mláďata. Hluboký klid umožňuje rostlinám a stromům shromažďovat energii na prudký růst na jaře.

Zimní klid nás vyzývá, abychom zrcadlili ve svých životech to, co se děje v přírodě. To znamená, maximálně odpočívat, stáhnout se domů, do svého nitra. Omezit vnější aktivity, uklízet, třídit nepotřebné. Zima je nejvhodnějším obdobím pro naslouchání vaší duše a vnitřní moudrosti a období adventu a Vánoc nás kolektivní energií přímo burcuje ke zrození toho nejlepšího v nás.

Podzim a zima mají typicky ženskou povahu a energii. V naší společnosti se tato skutečnost velmi přehlíží, a to hlavně z pohledu kreativní síly pro náš život. Jestliže chceme mít z kreativního rytmu přírody užitek, je důležité pojímat podzim a zimu jiným způsobem, než jak jsme doposud byli zvyklí. Pokud to tak uděláme, jaro a léto – jakožto aktivní část roku – už poplynou přirozeně a dají nám očekávané plody.

životní energie – jaro

JARO

Jaro se v přírodě projevuje prudkým růstem a rozpukem životní energie. Objevují se jarní květiny, raší nová tráva, vše se zelená a zvířata přivádějí na svět mláďata, o která se neúnavně starají. Pro nás z toho vyplývá jednoznačná akce! Pokud jsme v zimě dostatečně odpočívali a shromažďovali energii, máme chuť prostě vyrazit ven a dobít svět. 🙂  Teď je ta pravá chvíle pustit se do vnější realizace projektů, které vyžadují odhodlání, sílu a odvahu. Projekty a nápady, které se v nás přes zimu rozležely, nám půjdou výborně od ruky. Budeme čerpat ze svého hlubokého vnitřního zdroje.

životní energie – léto

LÉTO

Léto začíná přinášet plody. Nápad vytvořený na podzim, který jsme nechali uležet a naklíčit v zimě, s jarem prudce vyrašil a v létě vyrostl do plné krásy. Jsme na samém vrcholu svých sil. Je potřeba opřít se do svých projektů a dovést je do vítězného konce. Výborně se také daří mezilidským vztahům. Koncem léta nastává čas začít sepisovat své úspěchy a oslavovat letošní úrodu.

Rekapitulace – čtyři kreativní rytmy roku:

  • Podzim (iniciace změny) – vede ke zhodnocení svého života, propuštění nepotřebného a naplánování (zasetí) toho, co chceme realizovat (sklízet) příští rok.
  • Zima (odpočinek) – vede nás k hloubkovému odpočinku, stažení se domů, k úklidu, vytřídění nepotřebného a připravení „půdy“ na jarní boom v našem životě.
  • Jaro (exploze životní energie) – vede nás k rozpuku, zve nás do akce a k neúnavnému realizování i těch nejodvážnějších snů a projektů.
  • Léto (sklizeň plodů) – vede nás k intenzivnější práci na našich projektech a jejich dovedení do vítězného konce, navazování nových vztahů a vnímání přírodních krás kolem nás.

Slaďte se s rytmem roku a objevíte zdroj energie a spokojenosti. Pokud si nevíte rady, jak změnit určité myšlenkové vzorce a podvědomá přesvědčení, nabízím pomocnou roku metodou PSYCH-K.

jaro rytmus roku životní energie