Jana Čechráková

Partnerské vztahy - zamilovaný muž a žena
Blog

Vliv ženy v partnerských vztazích – jak být šťastná?

Ve své praxi nejčastěji narážím na neporozumění ve vztazích, s kýmkoli, nejen mezi partnery. O čem tedy všechny tyto nesváry vypovídají? Jde o to, že všechny problémy pramení z našeho přesvědčení, že dotyčný člověk by se měl chovat určitým způsobem, ale on to nečiní, chová se jinak než my bychom chtěli nebo očekávali. A to je právě to, co se nám nelíbí, čemu nerozumíme a s čím si nevíme rady. Jak být šťastná v partnerském vztahu?

Partneři si navzájem nastavují velké zrcadlo. Chápu to tak, že každý si do svého života „přitáhne“ právě takového partnera, který mu nejlépe „odráží“ jeho vnitřní svět. A jsme u jádra věci – tedy zase u sebe. Pokud chcete něco změnit ve svém okolí, třeba zrovna vztah s vaším partnerem, je třeba začít především u sebe. Na vaši vnitřní změnu bude následně reagovat i vaše okolí.

Partnerské vztahy - zamilovaný muž a žena, jak být šťastná v partnerském vztahu?

Úloha ženy v partnerském vztahu

Pojďme si nyní více prozkoumat ženu a její úlohu v každém vztahu. A proč zrovna ženu? Jsem přesvědčená, že je to právě ona, na které záleží rodinné štěstí a pohoda. Stačí se jen zamyslet a rozpomenout na úlohy, které příroda vložila do rukou ženy a muže.

Ženská energie je charakteristická nedokončením, neukončením. Pro ilustraci – žena 9 měsíců nosí vyvíjející se dítě ve své děloze, dítě se narodí a žena kojí, stará se, pečuje po mnoho let. Žena je více všímavá k detailu, je vytrvalejší, dokáže mít nadhled, je smířlivější, je velmi emocionální. Více se rozhoduje na základě svých pocitů, protože vlastní dar intuice!  Ženská energie je proto přirovnávána ke chladivému měsíci.

Úloha muže v partnerském vztahu

Naproti tomu mužská energie vyžaduje vždy dokončení a následující odpočinek! Vydá maximální výkon v relativně krátkém čase, a proto se potřebuje zase dobít. Proto pochopte své muže, kteří po příchodu z práce nejsou schopni věnovat se naplno vám a rodině, potřebují si odpočinout. Až potom, co načerpají další energii, se mohou věnovat dalším činnostem. Mužská energie je přirovnávána ke slunci, k polednímu žáru.

Žena a muž jsou jako jin a jang – vzájemně se doplňují

symbol jin jang paralela v partnerských vztazích muž a žena

To je základní rozdíl mezi ženskou a mužskou energií. Muž a žena vytváří harmonii právě ve společném životě, ve kterém se vzájemně doplňují! Krásný a názorný příklad je čínský symbol Jin – Jang. Ženu bychom přirovnali k symbolu Jinmuže k symbolu Jang, jsou to dvě vzájemně se doplňující síly.

Ale všimněte si, že každá ze stran má opačnou sílu ve svém středu, tzn. i žena má mužskou jangovou energii a i muž má v sobě ženskou jinovou energii. Záleží tedy na poměrech. A proto platí, čím více je žena mužnější (má více jangové energie), tím bude přitahovat muže ženštější (s větší jinovou energii). A naopak čím je žena ženštější, tím víc je muž mužnější.

Další důležitou skutečností je to, co potřebují od života ženy a co muži. Žena potřebuje pečovat a starat se o druhé, ale především je to láska, která je základní „výživou“ ženy.

Naproti tomu muž potřebuje chránit svou ženu, rodinu, potřebuje mít pocit, že si jej žena za tuto ochranu váží a oceňuje jeho snahu.

Už to začínáte chápat, milé ženy? To, co příroda vložila do muže a do ženy, se nemění. Pořád máme stejné potřeby a úlohy, takže jak s tím naložit ve 21. století? Je nutné si uvědomit, že štěstí ve vztahu nás nikdo moc neučil. Dlouhá staletí se ženy snažily vydobýt si větší práva, osamostatnit se. Nyní máme dobu velké svobody, ženy zastávají vysoké pozice manažerek, ředitelek, vědkyň apod. Ale jsme jako ženy opravdu šťastné a spokojené? Našli jsme se svobodou a nezávislostí to, po čem touží každá z nás a to je láska svého muže? Jsme zdravé a vyrovnané? Dokážeme předat štěstí ve vztazích našim dětem?

Jak být šťastná v partnerském vztahu?

1. Porozumět základnímu rozdílu mezi mužem a ženou

Jakmile začnete s mužem „bojovat“ v hádkách o to, kdo má pravdu, kdo toho víc dokáže, kdo toho víc ví, kdo dokáže vydělat více peněz apod., nikdy, ženy, nemůžete zvítězit. Neboť i když v těchto hádkách budete mít navrch, dokážete hlavně sama sobě, že máte pravdu, že toho víc dokážete, že toho víc víte, že vyděláváte víc peněz, ale váš muž vás za to nebude více milovat! Muž se potřebuje cítit jako ten první, ten vítěz a chytrá a moudrá žena, která pochopila, na jakých principech funguje muž a žena, nebude plýtvat energií na zbytečné hádky, ale daruje muži pocit ochraňovatele a vítěze (i když třeba žena vydělává více peněz).

2. Chvalte svého muže za to, co dělá a jak se snaží

Bohatě se vám to vrátí, pokud se váš muž bude cítit s vámi jako ochránce a vítěz, právě vy se pro něj stáváte tou odměnou, proč to všechno dělá, právě vás za to bude milovat.

3. Všechny vaše pracovní záležitosti a úspěchy nechte za dveřmi bytu

Ať vám toto přijde jakkoliv zvláštní, udělejte to, nechte muže vyzdvihovat jeho úspěchy, ať se cítí jako vítěz, mějte na paměti, že muž nechce žít v domácnosti s někým, s kým by měl soupeřit a ztrácet sílu! Muž potřebuje načerpat energii po pracovním výkonu, pokud ho budete ještě více vyčerpávat hádkami a dohady, už sama možná chápete, kam to povede…

4. Mluvte se svým mužem o tom, co vám vadí, co byste ráda změnila, ale pozor na emoce!

Pokud sklouznete do emočních výlevů, nečeká vás nic než další prohra. Muži se bojí projevit emoce, pokud ho nutíte do emočních projevů, bude mu to velmi nepříjemné. Muži projevení emocí vnímají jako něco, co je oslabuje a co je typicky ženské. A tak to taky je, uvědomte si to!

5. Vytvořte harmonii ve vašem domově

Ať váš muž cítí teplo a lásku, ať vaše děti cítí teplo a lásku, ať váš domov je místem, kam se všichni rádi vracíte, kde čerpáte energii, kde se radujete ze společně stráveného času.

6. Hledejte a pracujte na nalezení vnitřní spokojenosti sama se sebou

Čím více budete v harmonii vy, tím více harmonizujete své okolí, uvědomte si, že pokud nemáte úctu sama k sobě, nemůžete ji čekat od partnera, pokud ubližujete sama sobě, nemůžete čekat ochranu od svého muže, princip zrcadla platí vždy a bez výjimek!

Pár slov na závěr

O vztahu mezi mužem a ženou by se daly psát romány. Vybrala jsem 6 bodů, které považuji za významné, a které jsou velmi často potlačeny, jakoby se už dnes nehodily. Nejde o to, stát celý den u plotny, starat se o děti a čekat na muže, až přijde z práce domů. Jde o to, naučit se chovat ve vztahu s mužem! Od útlého dětství jsou dívky vychovávány spolu s chlapci podle mužských principů. Od malička se dívky snaží vyrovnat chlapcům, soupeří s nimi. A my je v tom podporujeme. Pochválili jste někdy svou dceru za to, že něco nedokončila, že je pomalá nebo příliš citlivá?

Bohužel předešlé generace to taky nikdo neučil. Tak začněte se učit vy, vždyť za rodinné štěstí to přece stojí, nebo ne?

Pořád platí: muž je hlavou rodiny, ale žena je krkem. Kam se otočí krk, tam se pohne hlava!

Ženy, máte velkou moc ve vztahu s mužem. Buďte moudré a udělejte všechno proto, aby se váš muž mohl realizovat. Sklidíte za to jeho lásku k vám a ochranu vaší rodiny.