Jana Čechráková

jak na žárlivost
Blog

Jak na žárlivost?

Mnoho lidí se na mne obrací s problémem žárlivosti. Nutno podotknout, že u každého se pod označením žárlivost skrývá něco jiného. Vždy jde ovšem o dost výrazné nepříjemné pocity, které mnohdy ohrožují funkčnost vztahu a šťastného prožívání života. O žárlivosti jsem již psala, ale opět chci zdůraznit, jak zbytečné je nechat se vláčet emocemi, když vlastně jde o poměrně jednoduchou práci.

jak na žárlivost

Co je žárlivost

Ano, trošku to zlehčuji, ale drtivá většina lidí odchází po prvním setkání se mnou s vyřešeným problémem. O co tedy u žárlivosti vlastně jde? Jde o to, že náš mozek generuje určité emoce na základě již předchozích zkušeností. U žárlivosti může jít o pocity strachu, nedostatečnosti, nedůvěry nebo nevíry v sebe sama apod. Chci tím říct, že není náhoda, proč takové pocity může někdo zažívat. Již je někde v životě navnímal a jsou navázané na určité informace. Pokud se v životě dostaneme do situací, které jakoby „brnknou“ na tyto informace, náš mozek zareaguje vytvořením emocí, které jsou s touto informací spojené.

Žárlivost a souvislost s dětstvím

Velmi často jsou příčiny vlastně jakéhokoli problému v našem životě spojené s dětstvím. Ano, je to takové otřepané, ale je to pravda. Dnes vím, že do dětství je nutné se vracet, ale není potřeba se v něm příliš „šťourat“.

V naší společné práci s klientem musíme najít příčinu, a pokud nás práce zavede do dětství, jedná se vždy o určitý defit pocitů jako je neláska, neporozumění od rodičů, nedůvěra v rodině, nezájem, nepřijetí apod. Napravení spočívá ve vyrovnání těchto deficů a doplnění toho, čeho se nám v životě nedostalo tak, jak jsme jako děti potřebovali.

Žárlivost a jak na ni

A to je skoro vše! Opravdu, hodně toho, co jsme dosud nepříjemně prožívali, tzv. odpadne. Je jasné, že s každým člověkem je práce trošku jiná, individuální a jedinečná, ale změnit svoje vnímání není tak těžká práce. A hlavně tolik přínosná do života! Tak proč se trápit? Není lepší směřovat v životě k lásce a porozumění?

Jste žárlivec a cítíte, že Vám žárlivost ničí život? Existuje řešení.

Ve své práci používám techniku EFT k práci v uvolňování emocí a taktéž kvantové čištění. Pracuji s vnímáním svého vnitřního dítěte a hlavně s prožíváním v těle. Pracuji velmi efektivně a cíleně na tom, co klienta trápí. Změna může být velmi rychlá!

Další články na téma žárlivost: