Jana Čechráková

Psychohygiena
Blog

Psychohygiena

Psychohygiena
Zdroj fotografií: Pixabay.com

Mnohokrát jsem psala o tom, jak důležité je pracovat na svých vnitřních limitujících přesvědčeních, nefunkčních vzorcích chování, neodžitých traumatech a kostlivcích. Práce na sobě se vždy vyplatí a má hluboký význam pro kvalitu prožívání našeho života.

Člověk v dnešní době musí čelit mnoha nástrahám a stresům v každodenním životě. Od dýchání nekvalitního vzduchu, přes městský hluk a smog, davy lidí, kupu starostí a povinností, které musí stihnout v určitém čase, obrovské množství informací, kterým musí čelit, až po množství hodin strávených v uzavřené kanceláři pod umělým osvětlením. Dnešní život je pro většinu lidí charakteristický rychlostí, povrchností, pomíjivostí a odklonem od přírody.

Co je to psychohygiena?

Ale právě z toho důvodu je více než nutné udržovat svoji mysl co nejvíce v přítomném okamžiku, aby se zklidnila a na chvíli zastavila. Aby nás nezahlcovaly neustále těkající myšlenky na to, co nás čeká, co máme ještě stihnout, co jsme neudělali nebo nedokončili, kolik jsme utratili peněz a kolik nám ještě chybí, co budeme vařit k večeři, když na přípravu máme jen pár chvil, co všechno nás čeká zítra atd… Každý z nás by proto měl vědět a znát, co právě jemu přináší kýžený stav mysli „teď a tady“. Psychohygiena je právě o tom – je souborem technik a aktivit, které nám k dosažení uklidněného stavu mysli napomáhají.

Pomocníci psychohygieny

A které aktivity v rámci psychohygieny nám pomohou zpomalit proud myšlenek a přiblížit nás přítomnému okamžiku? Vyzdvihuji následující čtyři:

SPORT

Jakýkoliv sport, který vyhovuje právě mě a mým potřebám. Můžeme cvičit jógu, běhat, hrát tenis nebo chodit plavat, to je zcela individuální. Samozřejmě, že např. běh nebo chůze je ideální z toho důvodu, že běhat nebo chodit můžeme kdykoliv a kdekoliv, za každého počasí, v tempu, které vyhovuje právě nám.  A pokud se pohybujeme v přírodě, k dokonalosti toho moc nechybí. Důležitý je pohyb a přesměrování pozornosti jinam, než na starosti všedního dne. Sport krásně vyčistí hlavu a protáhne tělo.

VYCHÁZKY DO PŘÍRODY

Ať si to přiznáme nebo ne, člověk je součástí přírody a přírodu ke svému dobrému duševnímu stavu prostě potřebuje! Choďte do přírody, a hlavně do lesa, co nejčastěji můžete. Vnímejte krásu, ticho, prostor, vůni kolem sebe a nechte myšlenky volně proplouvat svojí hlavou. Upřete pozornost na to, co vidíte, slyšíte a  co cítíte. Po čase si začnete uvědomovat, jakou magickou mocí působí příroda nejen na vaši mysl.

MEDITACE

Každá meditace má jediný cíl a tím je prožití přítomného okamžiku. Druhů meditací je spoustu a opět ať si každý z vás zvolí právě tu nejvhodnější pro sebe. Můžete si pustit řízenou meditaci nebo jen poslouchat vhodnou muziku a intenzivně vnímat každý tón a zvuk nebo jen hledět do daleka a nechat volně proplouvat myšlenky vaší myslí. Důležité je přesměrování pozornosti na přítomný okamžik, jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a váš vnitřní svět.

TVOŘENÍ

Cokoliv tvoříte rukama, ať je to obraz, pletená šála, dřevěný stůl nebo socha, dává obrovský prostor vaší mysli se zastavit v čase a soustředit se jen na to, co děláte právě teď a tady. Výhodou tvoření je časová náročnost, neboť takovýto druh práce nám může trvat i několik hodin.

Nepodceňujme psychohygienu

Každý z nás se pravidelně myje a stará se o hygienu těla. Naučme se také starat o svoji mysl! Je opravdu velmi přetížená! Dovolte, aby se psychohygiena stala stejnou samozřejmostí jako hygiena těla.

Zpomalte svůj život, vždyť tak rychle vám utíká mezi prsty. Užívejte si co nejvíce okamžiků, kdy nemusíte vůbec nic, jen být a žít. Vnímejte krásu přírody, vždyť příroda je tím největším kouzelníkem i léčitelem zároveň. Staňte se její součástí. Však jsme k tomu všichni stvořeni!