Jana Čechráková

jak nastavit hranice - zdravé hranice
Blog

Jak nastavit hranice

Ráda bych se tentokrát věnovala zdravým hranicím, které jsou pro spokojený a vyrovnaný život velmi podstatné.

Možná se také jako většina žen chováte způsobem, který upřednostňuje všechny okolo vás, ale na vaše potřeby si uděláte čas až úplně naposled, jestli vůbec na ně někdy čas mít budete… Ano, chápu, obrací se na vás děti, které neustále něco potřebují, kamarádi, kamarádky, manžel, přítel, povinnosti v domácnosti atd. Napadlo vás někdy, že nemusíte všem vyhovět? Že nemusíte udělat vše, oč vás ostatní požádají?

jak nastavit hranice - zdravé hranice

A proč vlastně? Proč byste jim neměla vyhovět? Proč byste si měla vytvářet hranice, za které už nepůjdete? Když vám zvoní mobil v kabelce a vy jste zrovna u zubaře se svou dcerkou, nemusíte jej přece zvedat. Nemusíte zvedat telefon, ani když děláte cokoliv jiného a telefon vás z vaší činnosti vyrušuje.

Proč myslíte, že je důležité, abychom se takto chovaly? Protože pro svůj vlastní život je naprosto nezbytné, abychom si vyčlenily osobní hranice – zdravé osobní hranice!

Nebo například, pokud vás někdo o něco naléhavě žádá, působí na vaše emoce, ale vy máte svoji práci, které se potřebujete věnovat, můžete reagovat ve smyslu: „Potřebuji si to ještě nechat projít hlavou.“ Nebo: „Moc ráda bych ti vyhověla, ale teď se potřebuji věnovat své práci. Až ji dokončím, můžeme se spolu podívat na tvůj problém.“

Jak nastavit hranice? Říkat NE není vždy tak jednoduché, jak to vypadá…

Mnoho žen bylo vychováno v přesvědčení, že je jejich povinnost, aby plnily potřeby ostatních lidí kolem sebe. Z minulosti víme, že ženy byly po dlouhá staletí podřízeny mužům a jejich potřeby nebyly brány na zřetel.
My již žijeme v jiné době a v jiném století, avšak hluboko zakořeněné programy o ženské poddajnosti, obětavosti a poslušnosti jsou prostoupeny mentalitou většiny naší společnosti.

Naučte se říkat NE!

A proč jsou vlastně tak důležité zdravé osobní hranice? Osobní hranice jsou spojeny se sebehodnotou! Pokud je moje sebehodnota v pořádku, s klidným srdcem řeknu NE i několikrát za sebou, pokud cítím, že se mi např. nechce na večírek, na který mě lákají kolegové z práce a já přitom měla naplánovaný večer úplně jiným způsobem.

Jde o to, nenechat se zviklat potřebou někoho jiného, pokud mě to nějakým způsobem vyrušuje ze své činnosti či narušuje můj program. Postavte sebe a své potřeby na první místo. Vždyť pokud budete spokojená vy, můžete rozdávat spokojenost ostatním.

Jak nastavit hranice

Vnímejte své vlastní potřeby, vnímejte své pocity, které vám napovídají, co je pro vás nejlepší, co je v souladu s vámi. Je to vlastně jednoduché, z čeho máte dobrý pocit, to je pro vás prospěšné, z čeho naopak máte špatný pocit, to omezujte nejvíce jak můžete – není to v souladu s vaší duší!

Učit se říkat NE je proces. Postupujte malými krůčky dopředu. Každé takové vymezení hranice vám dodá dávku sebehodnoty!

Pokud práci na budování své sebehodnoty zvládnete, pak vám nebude činit problém:

Jsou ve vás ukotveny příčiny neschopnosti říkat ne a udržovat si zdravé hranice tak hluboko, že nevíte, co si se situací počít? Kontaktujte mě a pokusíme se najít řešení.

V rámci mé terapeutické praxe pomáhá klientům i s nastavováním zdravých hranic. Nevíte-li si rady, pokusím se vám pomoci. Kontaktujte mě telefonicky, e-mailem nebo přes facebook.