Jana Čechráková

kůže alergie psychosomatika
Blog

Vliv psychiky na alergie, vyrážky, ekzémy a jiné kožní projevy

Jen málokdo se ve své rodině či ve svém okolí nesetkal s někým, kdo trpí alergickými reakcemi. Alergií je mnoho druhů. Můžeme být alergičtí na pyly, na kočičí srst, na určité potraviny atd. Jde tedy o odmítavou reakci organismu na cizorodé látky.

Neustále se vyvíjejí nové a nové preparáty, ale výsledek je sporný, neboť užívání léků potlačuje alergické reakce organismu a neřeší příčinu vzniku alergií. Ale kde se skrývají tyto příčiny? Samozřejmě uvnitř nás samotných! Pojďme se tedy podívat nejen na alergie z jiného úhlu pohledu – z pohledu psychosomatiky.

kůže alergie

Psychosomatické příčiny vzniku alergií

Alergie

Alergie, ale také např. kopřivka, je příznakem nulové emocionální sebekontroly. Tzn. pokud v sobě takový člověk silně potlačuje své emoce a city, nezbývá jim nic jiného, než se projevit jinak. Takovými potlačovanými emocemi může být lítost, pocit křivdy, podráždění, zloba. Člověk, který trpí alergií, ve svém životě něco nebo někoho nesnáší, nepřijímá. Může to být jiný člověk, ale také nějaká životní oblast nebo situace. Příčina není vnější, vždy ji najdete uvnitř sebe! U dětí jsou alergické reakce časté. Alergická reakce dětí je odrazem chování rodičů.

Vyrážka

Vyrážka představuje jakékoliv podráždění, které se dostává ven prostřednictvím pokožky. S něčím ve svém životě nejste spokojeni, ale své pocity skrýváte uvnitř. Ty se ovšem projeví jiným způsobem – vaše pokožka prozrazuje, co cítíte. Vyrážka u dětí je signálem pro rodiče, aby přehodnotili své chování, svůj vztah. Taktéž negativní emoce v období těhotenství výrazně ovlivňují zdraví dítěte.

Vyrážka psychosomatika
Vyrážky mohou být velmi nepříjemné a bolestivé.

Svědění

Svědění může způsobit potlačování svého přání. Nebo naopak máte přání, ale ta se neshodují s vašimi přesvědčeními a se skutečností.  Takováto nespokojenost se může projevit svěděním a zčervenáním pokožky. Škrábáním vlastně dosahujete uspokojení. V přeneseném smyslu slova chcete dosáhnout uspokojení, ale neshoduje se to s vašimi „morálními“ názory.

Ekzém

Ekzém zpravidla značí velmi silný rozpor, nepřijetí. Někoho nebo něco ve svém životě zavrhujete nebo odmítáte. Jedná se tedy o silný stres, kdy vychází navenek veliká agrese. Celkově lze říci, že čistit by se neměla pokožka, ale úmysly! Vnitřní očištění vede k vnější čistotě.

lupenka psychosomatika
Typická forma lupenky, kterou provází odlupující kůže.

Lupenka

Silný pocit viny a přání potrestat se může způsobit právě lupenku. Vzniká taktéž po stresových  situacích. V průběhu takových psychických zátěží lidé doslova umrtvují nějaké své city, např. pocit lásky, bezpečí nebo důvěry. Často lidé, kteří trpí lupenkou, jsou velmi štítiví a doslova posedlí čistotou. Právě štítivost odráží silnou nenávist a pohrdání něčím v tomto světě. Při této nemoci nastává výrazné zrohovatění kůže, vznikají hrubá místa – člověk se chce ubránit před okolním světem. Proto je důležité, aby lidé trpící lupenkou pochopili, že žijí v harmonickém, čistém a bezpečném světě, který spoluvytvářejí.

Vřídky a uhry

Vřídky a uhry značí nespokojenost sám se sebou, se svým zevnějškem. Často se objevují v období dospívání, kdy právě zevnějšek hraje důležitou roli v životě mladého člověka. V tomto období se jakékoliv nepřijetí sebe a svého zevnějšku ihned odrazí na obličeji. V tomto náročném období je velmi důležitá podpora dospělých. Je potřeba se uklidnit a očistit své vědomí od „špinavých“ a „zanícených“ myšlenek. Je potřeba se otevřít tomu novému v životě a pěstovat v sobě dobré povahové vlastnosti.

Nežity

Nežity vyjadřují hněv, který vychází navenek. Nepřetržitý var a vření.

Plísně

Lidé trpící plísněmi silně lpí na starých prožitcích a křivdách. Tyto názory však již dávno „zplesnivěly“, ale oni se nechtějí vzdát minulosti a dokonce ji dovolí, aby řídila jejich současnost. Tato skutečnost jim brání, aby snadno kráčeli životem kupředu.

Pokud i vás trápí některé z uvedených potíží, nabízím pomocnou ruku při hledání vnitřních příčin.

Zbavte se negativních emocí, stresů a bolestí pomocí EFT terapie. Buďte zdraví!

Poprvé publikováno 31. 10. 2017