Jana Čechráková

pozitivní emoce - láska mladý pár
Blog

Pozitivní emoce

Mnozí z nás se často dostávají do situací, v nichž na sebe necháváme působit negativní emoce, v kterých po dlouhou dobu setrváváme. Pro spokojený život a zdraví je však důležité, abychom se naučili plně docenit a pochopit, že potřebujeme i pozitivní emoce, které nejenže ty negativní vyváží, ale také našemu životu přidají zcela jiný rozměr.

Negativní emoce v životě mají svou roli

Není to ani tak, že bychom měli proti negativním emocím vyloženě bojovat. Je potřeba jim naslouchat, učinit se od nich, pochopit je, a tím je mírnit… Ty tu vždy budou a učí nás, že jsme sem na svět přišli proto, abychom se něčemu naučili, abychom nespoléhali na to, že bude vše růžové. Vždyť nemůžeme a ani bychom neměli chtít mít nikdy pod kontrolou všechny věci, které se nám dějí, situace, do nichž se dostáváme. Ale můžeme mít pod kontrolou to, jak na tyto věci zareagujeme. Reagujeme-li ale na vše, co nás v životě potkává, nějakou z negativních emocí, je něco špatně a měli bychom pátrat, co v nás tento mechanismus spouští.

O co tedy jde? Jak už jsme uvedli v článku o negativních emocích – pro spokojený život i zdraví organismu je důležitá harmonie. Pokud vědomě víte, že se v harmonii nenacházíte, už to je poloviční výhra, můžete s tím totiž něco dělat a dovolit si se k této harmonii znovu přibližovat. A  věřte tomu, že i sám organismus o získání rovnováhy sám usiluje, proto je také zcela reálné rovnováhu obnovit.

Vždyť bez negativních emocí bychom na ty pozitivní neuměli nahlédnout v tom správném významu. Správně pochopená a zpracovaná emoce nás vždy posune v životě dál.

pozitivní emoce - láska mladý pár

Příklady – pozitivní emoce

  • Láska
  • Naděje
  • Veselost
  • Radost
  • Štěstí
  • Pravda
  • Pocit naplnění a smyslu
  • Spokojenost
  • Rozhodnost
  • Pokora
  • Skromnost
  • Štědrost

Příklady – negativní emoce

Pozitivní emoce a myšlení lze kultivovat a přivádět do svého života každý den

Pozitivní emoce do svého života nejlépe přivedete skrze jakékoliv činnosti, ať už psychické nebo fyzické, které máte rádi, u nichž víte, že vám dělají radost. Každý z nás tyto každodenní momenty štěstí zažívá díky něčemu jinému. Některé jsou však velmi univerzální a platí v určité míře téměř pro kohokoli:

Věnujte se ve volném čase svým koníčkům

Třeba jste momentálně v zaměstnání, které vás úplně nenaplňuje. Nenechte však, aby se tato nespokojenost přenesla i do Vašeho volného času. V tom si zkuste co nejvíce času užívat aktivit, které máte opravdu rádi. Ať se jedná o zahrádkaření, sport, četbu..

Být tady a teď

U všeho, co děláte, se snažte uvědomit si přítomný okamžik. Soustřeďte se vždy na tu věc, kterou děláte, a snažte se svou hlavu trochu brzdit. Je to však velmi těžké.

Radujte se z maličkostí

Nemusíte rovnou létat na měsíc, stačí pro sebe každý den udělat něco pěkného a radovat se z toho… Je to šálek dobré kávy, který si vychutnáte ve své oblíbené kavárně nebo doma v křesle? Nějaký hezký doplněk, kterým si zkrášlíte byt?

Objevte kouzlo a léčivou moc přírody

Choďte na dlouhé procházky do lesů – sami, s kamarády, partnerem, s pejskem… Když je sluníčko, radujte se z tepla a povzbuzujících slunečních paprsků, když je zima, radujte se z naprostého ticha, zvolnění. Pobyt v přírodě velmi jemně, ale za to efektivně kultivuje řadu pozitivních emocí, díky kterým se vám zlepší nálada a získáte pro svůj život větší nadhled.

Obklopujte se lidmi, které máte rádi a kteří si Vaší společnost zaslouží

Nevyhýbejte se společnosti, užívejte si společnosti Vaší rodiny, kamarádů.

les léčivá moc pozitivní emoce procházka

Našli jste v nějakém z doporučení možnou cestu? Objevil se Vám při čtení těchto řádků úsměv na rtech, díky čemuž víte, že by tato činnost mohla být dobrá cesta? Pokud Vám v tomto výčtu něco chybí, zkuste zavřít oči a sami si vybavte, co Vám dělá největší radost.

Jak v sobě rozproudit pozitivní emoce? Pomoci může kvantová terapie či metoda EFT.

Pokud o to budete mít zájem, ozvěte se mi a domluvte si terapii nebo konzultaci, osobně nebo po skypu. V mé terapeutické praxi pracuji s mnoha metodami, které mohou pomoci odbourat negativní emoce, a naopak dát průchod těm pozitivním.

Metoda EFT pracuje s předpokladem, že příčinou negativních emocí je porucha v našem energetickém systému těla. Postupným poklepáváním akupresurních bodů, dochází k eliminaci těchto emocí. Zážitky nezmizí, ale zmizí negativní pocity, které jsme s těmito zážitky měli spojené. Stejné je to s bolestmi a jinými projevy na úrovni fyzického těla, neboť i za těmito skutečnostmi se skrývají nevyřešené negativní emoce. Výsledkem je opětovná rovnováha! Podobně to funguje u kvantové terapie – tam však nedochází k poklepávání žádných bodů, ale naopak se snažíme přetvářet hranice Vašeho myšlení a o následné kvantové čištění těchto myšlenkových vzorců a emocí – osvobození Vaší mysli.

Najděte svojí rovnováhu mezi pozitivními a negativními myšlenkami i vy! Buďte zdraví a šťastní! Vezměte odpovědnost do svých rukou!